– Rammes ekstra hardt

Nyheter
640

Offentliggjørelsen av luselisten har allerede skaffet Mattilsynet omfattende oppmerksomhet.

Særlig oppmerksomhet fikk Erko Seafood som kom svakest ut av alle på listen – for drift av oppdrettsvirksomhet i fylker de slett ikke har aktivitet. EWOS Innovation kom også tilsynelatende uheldig ut for et forskningsprosjekt for hvordan hindre påslag av lus.

Idag tar oppdretter Finn Sinkaberg til orde for at prioriteringslisten og fargekategoriene i beste fall er en rettesnor.

Forskningskonsesjon
Også fiskehelseselskapet Pharmaq markerer seg på listen med en lite flatterende plassering i rød kategori. Pharmaq har en forsøkskonsesjon som i 32 prosent av ukene hadde mer enn 0,5 lus per fisk. Forskningssjef Kjetil Fyrand i Pharmaq mener selskapet rammes ekstra hardt med denne beregningsmetoden.

Les også: Her er Mattilsynets liste over luseverstingene

«Mitt første innspill vedrørende en slik liste er at de presenterte resultatene nok er reelle, men at vi som bedrift synes å rammes ekstra hardt i denne sammenheng. Jeg antar (men vet ikke) at de presenterte tall er gjennomsnittsresultater for alle lokaliteter som de eksponerte bedriftene har, og at vi derfor blir veldig eksponert i en slik liste da vi kun opererer på en lokalitet.  PHARMAQ har en liten FOU forsøkskonsesjon på 780t og vi har per dd ca. 130 000 stk atlantisk laks på lokaliteten», skriver Fyrand i Pharmaq i en epost til iLaks.

Nye legemidler
«Forskningen vi gjennomfører i konsesjonen er i all hovedsak relatert til dokumentasjon av sikkerhet og effekt parametere for nye legemidler som vi utvikler til norsk oppdrettsnæringen. Vi har i løpet av høsten 2014 hatt en utfordring med lusepopulasjonen på forsøkslokaliteten, men har i løpet av denne perioden vært i nær kontakt med Mattilsynet vdr dette. Av hensyn til den kliniske forskningen som gjennomføres på lokaliteten, har Mattilsynet akseptert at vi i enkelte perioder har hatt noe høyere lusetall en det luseforskriften tillater», skriver han videre.

Fisken som står på lokaliteten er i samråd med Mattilsynet planlagt utslaktet innen 15. februar 2015.