Nærliggende å kunne anta at stort pukkellaksinnsig har sin årsak i en høy overlevelse og tilbakevandring fra bestander som har etablert seg i elver rundt Kvitsjøen/på Kola etter tidligere utsett, mener Ole Fredrik Skulstad.
Tidligere utsettingsforsøk, blant annet av stillehavslaks på den sørlige halvkule, har vist at laksen gjerne beiter og følger passivt strømgyrer i havet. På denne måten har en ved utsettingsforsøk vist at ved å sette laks ut i elver på den landsiden hvor «strømgyrene» først treffer land så ble det naturlig etablert stammer av laks i samtlige elver langs kystlinjen. I motsatt fall fikk en ikke etablert stammer, jfr forskning fra Thorpe et al. og tidligere fagemne «Livshistorie strategi hos laksefisk» på Universitetet i Bergen.
Se video av pukkellaks i Guddalselva: – Det var andre tider på 70-tallet og det ble gjort forsøk som ikke ville sluppet gjennom med dagens kunnskap
Videre er det kjent at de ulike laksefiskene har en viss streifing (feilvandring), også vist med flere ulike merke og utsettingsforsøk her til lands, samt blant annet for Dolly varden (en anadrom røye) på stillehavskysten.
Det er nærliggende å kunne anta at årets store innsig og høye prosent av streifing har sin årsak i en høy overlevelse og tilbakevandring fra bestander som har etablert seg i elver rundt Kvitsjøen/på Kola i Russland etter tidligere utsettinger der, og muligens fra spredning til noen norske elver i Øst-Finnmark.
Det er svært lite sannsynlig at det en nå opplever er resultat av tidligere gyting fra streifing i 2015, i de vassdragene hvor en nå opplever oppvandring av pink. På den annen side er det foruroligende det som nå skjer da de enkelte steder opptrer i et slikt antall at det kan være fare for etablering i nye vassdrag.
Uten å ha data på årets tilbakevandring, fra de etablerte bestandene av pukkellaks i nord, så vil jeg tippe at innsiget i år er rekordhøyt. «Random straying» ift laksens vandring langs kysten vil føre til en viss prosentandel med pukkellaks på avveie. Dersom dette fortsetter på sikt så vil jeg postulere at det bare er et tidsspørsmål før denne uønskete arten har etablert seg i mange av våre laksevassdrag langs kysten.