Fiskeavskjær har gått fra å være et problem til å bli en lukrativ inntektskilde, med selskaper som Hofseth, Biomega og Hordafor i front.
Hordafor produserte i fjor næringsrik protein og fiskeolje fra omlag 200 000 tonn restråstoff. Hovedgeskjeften er å samle inn avskjær fra norske oppdrettsanlegg, båter og fiskemottak. Dette bearbeides til marint proteinkonsentrat og fiskeolje. Produktene brukes som tilsetning i fór til landbruksformål og i europeisk og norsk lakseoppdrettsnæring, melder fagbladet Bistands Aktuelt.
– Det som ellers ville blitt kastet eller deponert gjøres nå om til verdier og næringsrike marine fóringredienser som hovedsakelig selges i Norge og til Europa, sier daglig leder Siv Østervold.
– Det er fortsatt veldig mye råstoff i verden som bare kastes rett ut i sjøen. Det anslås at en mengde tilsvarende 22 prosent av all fisk som fiskes i verden forblir ubrukt. Det skulle være helt unødvendig når man med enkle midler kan ivareta og omforme dette til produkter av høy verdi, som blant annet kan anvendes i fórproduksjon til landbruks- og oppdrettsnæringen, sier konsulent og ansvarlig for Hordafôrs Angola-prosjekt Jon Klepsvik til Bistands Aktuelt.
Produksjon av råensilasje testes nå ut ved tre forsøksanlegg i i Angola, med støtte fra det angolanske fiskeridepartementet, Norad og Hordafor. Samtidig foretas det testing av ensilasje som tilsetning i fór ved ti ulike produksjonsenheter for svin og fjørfe.
For Angola er målet både å forbedre fiskeriforvaltningen, redusere et forurensningsproblem og å skape grunnlag for en nasjonal fórindustri basert på egne naturressurser. Også fiskerilandet Namibia har vist interesse for den norske modellen med å ivareta restråstoffet og skape en mer bærekraftig fiskenæring.
For hele saken, se: https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter-og-reportasjer/arkiv-nyheter-og-reportasjer/norsk-avfalls-suksess-pr%C3%B8ves-ut-i-afrika