Produserer fisk på land i USA etter ti lange år

Nyheter
1985

Med fisk i tankene i Florida har Johan E. Andreassen og hans mangeårige forretningspartner Bjørn Vegard Løvik realisert en gammel drøm.

Den tidligere US Army-soldaten Ryan Rubino, nå Onsite Operations Manager i Atlantic Sapphire, vrir opp kranen med et kjapt grep. Vann under høyt trykk spruter opp av jorden, hentet fra dypet av Floridas særegne geologi.

– Dette er 20-25.000 år gammelt vann. Det er ikke oksygen der, ikke patogener. There is no nothing down there, sier Rubino til iLaks.

– Dette er brakkvann. Det ligger under press, slik at det strømmer opp. Vi kaller det å poppe champagne, sier han.

Slakter neste vår
Denne vannkilden er helt essensiell for Atlantic Sapphire som allerede har fisk svømmende i tankene i sitt nyoppførte anlegg. Til neste vår skal laksen ha vokst til slaktestørrelse, dersom alt går etter planen.

– Første slakt er i Q2 neste år, forteller konsernsjef Johan E. Andreassen. – Cirka 5.000 tons HOG neste år i USA, 9.500 tons i 2021 er det som er kommunisert.

Foruten anlegget i Homestead, Florida, har Atlantic Sapphire et noe mindre anlegg på land i Hvide Sande på den danske vestkysten.

De har ventet lenge. Tremenningene Andreassen og Bjørn Vegard Løvik har snakket om å bygge landbasert oppdrettsanlegg for laks i USA i ti år. Nå har de endelig fisk i tankene.

Milliardselskap
I vinter startet selve oppdrettsproduksjonen.

Til sammen eier Romsdals-duoen cirka 17 prosent av aksjene i Atlantic Sapphire, hvis egenkapital totalt sett prises til 5,8 milliarder kroner.

– Det er ikke til å legge skjul på at det var en emosjonell følelse da vi fikk inn pengene, medgir Andreassen.

Så langt har arbeidet i Atlantic Sapphire vært knyttet til å få på plass nødvendige tillatelser, skaffe finansiering og kontrakter for å bygge anlegget, samt koordinere og følge opp selve byggeprosessen.

Ordinær drift
Med ordinær drift i selskapet engasjerer forretningspartner Bjørn Vegard Løvik seg nå mer i virksomheten.

– Det er jo drift jeg kan, sier Løvik til iLaks.

– Jeg jobber her denne uken, og tar ferie med familien i neste uke, legger han til.

Atlantic Sapphire fører opp anlegget i jordbruksområdet Homestead i tre byggetrinn. Foruten klekkeri, smolt- og matfiskanlegg, vil selskapet føre opp slakteri utstyrt med egen filetlinje.

I tillegg vurderer selskapet, lenge nedover veien, både egen fôrfabrikk og lakserøykeri tilknyttet oppdrettsanlegget.