Produksjonen er mer enn halvert: – Fôrkontraktene bikket ikke vår vei etter produksjonsstansen i fjor

Nyheter
0

Kreativ løsning.

Lasteskipet med nytt utstyr til Polarfeed sin fabrikk i Øksfjord hadde nylig lagt fra kai i Kina, da det kom meldinger til selskapet om at noe på gang i en by som het Wuhan i Kina. På vei var flunkende nytt produksjonsutstyr for å øke kapasiteten. Fyring med olje skulle erstattes med gass. På ferden til Finnmark ble Covid et faktum også der. I følge direktør i eierselskapet STIM, Jim-Roger Nordly, ble det svært strenge tiltak i Alta-regionen. Søring-karantene er et begrep han minnes med grim og gru. Utfordringene stod i kø for fôrfabrikken i Vest-Finnmark.

– Det var så vidt vi rakk å laste av utstyret før Øksfjord og verden stengte ned. Eierne klarte å få inn en del personell, slik at de fikk holdt tidsplanen høvelig. Programmere og annet nøkkelpersonell var derimot ikke mulig å hente inn. Løsningen ble noe STIM selv hadde utviklet, forteller salgsansvarlig i Polarfeed, Jim Olaisen, til iLaks.

STIM PRO ble løsningen da nytt utstyr skulle monteres i fabrikken i Øksfjord.

– Vi ble særlig rammet siden programmerere satt i andre land, som for eksempel India. Vi brukte vårt egenutviklede STIM PRO, som normalt brukes av fiskehelsepersonell under inspeksjon. Det er et headset og briller som gjør det mulig å overføre levende bilder via nett til en dataskjerm. I Øksfjord gikk en person rundt i fabrikken med dette, og overførte live til de som programmerte og bistod oss. Den løsningen berget oss, sier Jim Olaisen.

Måtte leie kapasitet
Det var planlagt nedstenging av fabrikken i slutten av februar 2020. Installasjonene av det nye utstyret skulle starte medio mars og vare i et par måneder. De fikk hentet inn noe personell slik at de høvelig holdt tidsplanen. De hadde planlagt nedstengingen ved å bygge opp lager med fôr langs kysten, men måtte også ty til å leie produksjonskapasitet hos andre produsenter. Når alt ikke gikk som planlagt ble prisen høy.

– Installasjon av utstyr og få det til å fungere i henhold til teoriene er krevende. Mange ulike bestanddeler skal inn flere plasser i produksjon. Igangkjøringsprosessen ble ganske heftig, men produksjonen ble langt mer effektiv. Alt skal testes, læres og til slutt implementeres. Det ble en voldsom prosess. Det kostet penger så det holder, for å si det sånn. Det ble betydelige ekstra kostnader, sier Olaisen, som ikke vil ut med selve beløpet.

Jim Olaisen, salgsansvarlig hos Polarfeed. (Foto: Steve Hernes)

Tapte kontrakter
Fabrikken er rigget for produksjon døgnet rundt, og har kapasitet opp mot 70.000 tonn i året. Det handler om å utnytte sesongsvingningene og hvilken profil som størrelse, spredning med videre fisken har. Når nytt utstyr var på plass, stod de klare til ny produksjon. Nye fôrkontrakter skulle da forhandles med eksisterende og nye kunder.

– Vi gikk inn i produksjonsstansen med en høy produksjon, men kommer ut av den med en betydelig lavere produksjon. Da er det fôrkontrakter først og fremst som ikke har bikket vår vei, mot slutten av fjoråret. Sakte, men sikkert legger vi nå stein på stein. Det har vi gjort før, og vi driver og jobber oss oppover igjen med en fabrikk som er rustet for en betydelig høyere produksjon enn vi noensinne har hatt, sier han.

Fabrikken produserer nå for under halv kapasitet. Drøyt ett skift i produksjonen er permittert per i dag.

Polarfeed fabrikk i Øksfjord, Finnmark. (Foto: Steve Hernes)

– Taket er borte
– Covid har hatt den konsekvens at innsatsfaktorene har blitt betydelig dyrere. I dag er det historiske høye priser på innsatsfaktorene, marine ingredienser har riktignok holdt seg stabilt, men på høyt nivå. Overraskelsen er de vegetabilske. Det ser ikke ut til å ha vært noe tak her. De har minst doblet seg i pris, sier Olaisen.

Det igjen fører til at andre industrier stikker av med varene, som for eksempel til biodiesel. Laksenæringa skal konkurrere mot dette, og vi skal optimere fôr som skal ivareta fiskens helse, god tilvekst og en robusthet oppdretterne trenger i de omgivelsene og miljø laksen vokser opp i, sier han.

Polarfeed mener de har en annerledes profil på sine forserier enn i markedet ellers. Fiskehelse står helt sentralt, og de bruker ingredienser de mener passer fisken best for en best mulig fiskehelse. En frisk vokser best og har det best i produksjonssyklusen, i følge selskapet.

PF Polar, PF SuperTransfer og PF Marin er tre av produsentens fôrtyper.

I en periode med høye priser, kan det føre til at dette blir prioritert bort?

– Ja det er klart, men det er et nyansert bilde. Parallelt med at prisene har økt har verden vært stengt, og særlig horeca-markedet. Da har prisen på laksen vært utfordrende, og da har vi en ond sirkel for alle involverte.

Stein på stein
Det har vært en sesong preget av høye temperaturer, svært god tilvekst og enorme eksporttall i sommer og høst.

Fôrselskapene selger som aldri før. Kan det kjennes litt uggent ut nå?

– Om det kjennes uggent, tja, men sånn er det bare. På den tida av året er den beste tilveksten, sånn er det. Det skulle bare mangle at vi har en all time high da. Vi skal også dit med høy produksjon. Med den biomassen som står i sjøen skulle det bare mangle det fôres mye. Vi jobber og bygger stein på stein, og i løpet av 2022 skal vi oppnå en betydelig høyere produksjon enn i dag, sier en optimistisk Jim Olaisen.

Jim Olaisen, salgsansvarlig hos Polarfeed. (Foto: Steve Hernes)