Prodfisk-saken viser en dyp splittelse i oppdrettsnæringen

Kommentarer
14411

Nye allianser formes for å utfordre gammelt reglement.

Mandag kveld ble det kjent at Lerøy og Mowi, landets to største oppdrettselskaper, fikk midlertidig dispensasjon fra Mattilsynet fra regelen om at såkalt «prodfisk» skal sorteres og bearbeides i Norge. Bakteppet var selskapenes utfordringer med å sortere «prodfisk», laks med synlige kvalitetsmangler, i perioden med koronavirus.

Sammen med de to laksekjempene, men i et eget brev, søkte også Sjømat Norge på vegne av sine medlemsbedrifter. Sjømat Norge har senere valgt å trekke brevet, da denne søknaden manglet forankring blant organisasjonens medlemmer.

Vedtaket fra Mattilsynet skapte umiddelbart oppstandelse hos Sjømatbedriftene, Sjømat Norges foredlingstunge organisasjonslillebror, som straks ville påklage vedtaket.

Kommentar: Aslak Berge

En av Sjømatbedriftene, tidligere kjent som NSL, sine historisk sett viktigste medlemmer er sotrabedriften Sekkingstad. Sekkingstad har også, sammen med eksportørkonkurrent Ocean Quality, også fått midlertidig dispensasjon fra kvalitetsforskriften, melder IntraFish.

At Sekkingstad-konsernet, som har tette bånd til eierne av slaktebåten «Norwegian Gannet», som tidligere har fått midlertidig dispensasjon fra forskriften, var ingen bombe. Men fremfor alt viser denne saken den store splittelsen denne paragrafen i kvalitetsforskriften nå skaper i norsk oppdrettsnæring.

Bodøeksportør Polar Quality satte ord på problemet da daglig leder Robert Johansen også søkte om dispensasjon for å bidra i den pågående dugnaden for å bryte ned merkevaren «Seafood from Norway».

At Mowi, som ikke er med i verken Sjømat Norge eller Sjømatbedriftene, flagger motstand mot prodfisk-reglementet, er ikke egnet til å overraske noen. Det multinasjonale selskapet, som selger fisk fra Chile, Canada, Skottland, Færøyene og Irland – i tillegg til Norge – har lenge frontet ambisjoner om å bygge sin egen merkevare.

Men at tungvekteren Lerøy, sammen med Ocean Quality, som er majoritetseid av et annet multinasjonalt selskap, Grieg Seafood, også hiver seg på, viser hvor dyp denne splittelsen nå har blitt.

Arbeiderpartiet løfter onsdag kveld saken opp til å bli et tema for Stortinget, og viser med det politisk støtte i denne saken til den avgåtte fiskeriminister Harald Tom Nesviks FrP. Saken, som knapt kunne kalles å være et liberalistisk glansnummer, lå som en skygge over hele Nesviks virke som statsråd.

FrP er imidlertid for lengst ute av regjeringen. Nå er det andre koster der. Og de synes ikke å være like opptatt av å opprettholde kvalitetsforskriftens paragraf 17.