Prisskrell i avventende marked

Nyheter
215

– Nå går det nedover. Vi snakker vel om i hvertfall fem kroner ned, tror jeg, men det er litt tidlig å si. Og så er det veldig sprikende meldinger. Det er typisk på en sånn dag, sier en industriaktør til iLaks.

Det betyr laksepriser på nedre del av 70-tallet.

– Ja, og jeg tror 3-4 er kommet under 70. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Press
– Det er press over hele linjen. Eksportørene hadde ikke mye å selge, men det lille som var gikk veldig tregt ut.

De industrikildene iLaks har snakket med etter lunsj fredag viser til følgende spotpriser for levering i neste uke:

  • 2-3 kilo 58-60 kroner
  • 3-4 kilo 69-72 kroner
  • 4-5 kilo 72-74 kroner
  • 5-6 kilo 74-75 kroner
  • 6+ kilo 76-78 kroner

– Det har ikke satt seg ennå. Vi har muligheter til å kjøpe på det nivået, men vi skal ha med oss noen kunder. Det er en nedgang her på i verste fall 7-8 kroner. Og det er mye, sier en midtnorsk eksportør.

For dyr for foredling
– Det er en grunn til at det detter, sier en annen eksportør, og legger til: – Det er fordi den er for dyr for foredling. Vi har ikke gjort noe ennå. Men det kryper ganske langt ned mot 70 kroner.

– Den store fisken får seg en skikkelig knekk. Den går ned mest i kroner. Nå har det begynt å roe seg i Østen, legger han til.

Så langt i dag har lakseomsetningen vært beskjeden.

– Prisene faller brukbart, men faktisk er det lite som er låst ennå. Konkretisert pris er ikke kommet en millimeter lenger enn klokken ni i dag tidlig, sier en tredje eksportør.

Ordregrunnlag
– Det er stor usikkerhet siden storfisken fikk mye bank denne uken her. Det er kinesisk nyttår den 28. januar, og kundene får ikke klare tilbakemeldinger fra sine kunder. De sitter på gjerdet. De har ikke ordregrunnlag, sier de til oss, legger han til.

– Det er en heftig reaksjon på begynnelsen av året i forhod til forventningene. Men en pris rundt 70 kroner i snitt er fortsatt en historisk sett utrolig bra pris for norsk eoppdrettsnæring, sier han, og mener at mange aktører har blitt fartsblinde.

– Det er en nedgang mellom fem og ti kroner. Det er en vesentlig nedgang. Men mesteparten av fisken som skal ut av Norge vil ligge nær 70 kroner.
Tilbakemeldingene fra kundnee er at i den grad de skal ha noe, så er det halvparten eller en tredjedel av det de ellers kjøper.