Prisrekyl etter fire ukers sammenhengende fall

Nyheter
0

Lakseprisen styrker seg igjen.

– Det er oppgang, sier en eksportør til iLaks. – 58 kroner på 3-4, 59 kroner på 4-5, 61 kroner 5-6 og 63 kroner på 6+. Sånn som vi ser det akkurat nå. Jeg tror ikke det blir lavere enn det. Da tror jeg heller vi må opp en krone før vi får låst med oppdretterne.

Han ser flere drivere bak oppgangen.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Økt kapasitet fra Europa spiller inn. Nå virker det som de er tilbake fra ferie og virkelig dundrer i vei på fabrikkene. Ikke like mye press i Nord-Norge som det var forventet at det skulle bli, men det kommer mer utover. Biomasse og lus er i sør, det er ikke det presset i nord, forklarer han.

– Men, uten tvil, det skjæres godt ute i Europa, understreker han.

Slår ut
«58-59-60. 6+ usikker, men bra trøkk,» skriver en oppdretter i en sms med referanse til de mest omsatte vektklassene.

– Rundt 60 kroner. Det er det som blir sagt. 6+ 63 til 65 kroner, sier en eksportør. – Det er slik bildet er. Det gikk ganske bra opp denne uken. Litt lite fisk idag også, fisken har gått ut, legger han til.

– Men det kommer mer fisk etterhvert. Så får vi se hvordan det slår ut på denne oppgangen.

Priser rundt 60 kroner, noe som representerer et løft på rundt ti prosent på en uke, bekreftes fra flere hold.

Jaging
– Det var litt mer jaging i formiddag, det har kommet ned igjen, sier en trader, som viser til priser på 58-60 kroner på 3-6 kilo, og 65 på 6+. Det er ikke mangel på fisk.

– Vi er avhengig av at folk bygger lager, men det har blitt mye dyrere. Så det er ikke helt rett frem. Det vil nok bli justering opp og ned en stund fremover – sånn som vi ser det. Fisken de tar inn nå skal ikke spises, den skal lagres. Makten er hos produsentene ute i Europa akkurat nå, og vil være det noen måneder, mener han.

Prisløftet bekreftes også av en annen oppdretter:

– Vi har oppnådd salg på 58,50-59, 60-61, 62-63 kroner (på tre til seks kilo) og 68 kroner på 6+.