I Skottland har lakseprisene steget med 11 prosent siden oktober. Bernhard Corrigan, leder for Bernad Corrigan Ltd, leverer laks til butikker og restauranter i Glasgow. For han har prisstigingen hatt vitale følger.
– Problemet er at kundene våre er vant til å betale mellom 8,50- 9,50 pund kiloen for laksefilet. Å fortelle dem at vi nå må selge den dyrere for å drive butikken videre er vanskelig, for det vil de ikke betale, og da mister vi kunder, sier Corrigan til iLaks.
I tillegg mener han at de økende prisene på oppdrettslaks er en utfordring fordi det kan ha en negativ påvirkning på sluttproduktet.
– Når produksjonskostnaden er høyere enn salgsprisen, må en finne snarveier. I lengden, gir det en dårligere kvalitet på laksen, forklarer han.
Økte produksjonskostnader
I likhet med Corrigan, sier Thomas Campbell, administrerende direktør i Fencebay Ltd, at prisstigningen et resultat av at produksjonskostnadene stiger. Han understreker at den billigste delen av måltidet er det som ligger på tallerkenen, og at det derfor er verdt å betale prisen for det.
– Det er viktig å ta alle kostnadene i betraktning før maten havner på bordet. En må tenke på fiskerne som må få lønn. Lisens og dieselprisene øker. Dette er verdier som må vurderes når en snakker om økende priser på oppdrettslaksen. En må sette opp prisen på sluttproduktet for å kunne gi kunden den beste varen, sier han.
Campbell driver et røkeri, utsalgsbutikk og en restaurant ved Ayrshirekysten av Skottland. I motsetning til Corrigan har han ikke kjent på de stigende prisene.
Konkurranse
– Jeg synes fremdeles det er en konkurranse på laksen vi produserer. Supermarkeder selger ofte produktet dyrere enn det i utgangspunktet er, og det er noe små utsalgsstedene må kjempe imot, sier han.
I tillegg er Campbell uenig i at laks er dyrt. Han mener laksen tåler prisstigningen, og sier at oppdrettsbransjens fremtid er lys selv om prisen skulle steget.
– Det finnes alltid de som ønsker å nyte god sjømat, og derfor kjøper laks av god kvalitet. De forstår at de kan kjøpe billig fisk, men da endres oljekvaliteten, fargen, konsistensen og dermed smaken seg, sier han før han fortsetter. – Jeg tror ikke det gjør noen skade på industrien. For kvalitetsprodukter er ikke 9 pund per kilo dyrt, så hvordan kan det, når man snakker om et 200 grams kvalitetsprodukt være mye?
Kun de rikeste
Corrigan er, på den andre siden, bekymret for at laks blir et produkt som kun de rikeste har råd til dersom prisen fortsetter å øke slik som den har gjort de siste årene.
– Til nå har laks vært et produkt som blir solgt i hver eneste restaurant. Det har vært så lett å få tak i. Det er helt klart en forespørsel på oppdrettslaks, men dersom prisene ikke stabiliserer seg, kommer laks til å ende opp som et luksusprodukt, avslutter han.