Prisløft på tunge eksportvolumer

Nyheter
1059

Europeiske foredlingsselskaper laster opp.

Etter å ha snust på 40 kroner og årsverste sist fredag, kommer en rekyl for lakseprisen idag.

– Prisene går opp igjen. Det er for det har vært dårlig vær i nord, og en del kanselleringer denne uken, særlig idag, sier en eksportør til iLaks.

– Jeg tror det blir et par-tre kroner. 43 kroner i snitt, tenker jeg. 6+ lever sitt eget liv – over 50 kroner, legger han til.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Høye volumer
Han registrerer at det går ut svært høye eksportvolumer fra Norge for tiden, 28-29.000 tonn (omregnet til rund vekt) per uke.

– Ja, det har gått bra med fisk. Tallene er høye. Særlig de siste to ukene. Og det er jo bra. Jeg tror ikke alt blir spist, sier han, og viser til innfrysing for lager for foredling nærmere jul.

– Jeg hører de prøver å få det opp, hører jeg, men ingen vil kjøpe, sier en importør om lakseprisen. – Det er stillstand.

Snur opp
Andre er mer skråsikre – på prisoppgang.

– Prisen går opp de kronene som gjør at vi er bekymret for at det faller like mye neste uke, filosoferer en eksportør. – Magefølgelsen sier to-tre kroner opp, men oppdretterne sier fem kroner.

– Det har en tendens til å stige igjen så snart en nærmer seg 40 kroner, kommenterer en annen eksportør som også bekrefter prisoppgangen.

De fem industrikildene iLaks har snakket med etter lunsj fredag viser til følgende prisleie, til oppdretter, for fisk som skal leveres den kommende uke:

  • 3-4 kg 42-43 kroner
  • 4-5 kg 45-46 kroner
  • 5-6 kg 47-48 kroner