Priskorreksjon etter flere uker med oppgang

Nyheter
0

Lakseprisen har fått seg en knekk ved månedsskiftet oktober/november hver bidige år siden 2016. Det skjer også i år.

– Det er jo ned fra sist uke. Men det har stabiliert seg – det var jo lavere nivåer tidligere. 54, 55 og 56 kroner er det vi har solgt på siste timen, sier en oppdretter. – Polakkene kjøper inn på et par kroner under dette. Vi har ikke solgt til Polen da.

– Mange sitter på gjerdet. Vi ser høyere priser i Vest-Europa. Det er det store skillet, på flere kronestykker. Det er Polen mot røkla.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Polen er Norges største laksekjøper og en stormakt innen foredling.

Drive
Han tror imidlertid ikke prisnedturen blir særlig langvarig.

– Med den valutaen vi har nå skal vi inn på 60-tallet om et par uker. Det er åpenbart en helt annen aktivitet inn mot jul. En helt annen drive i markedet.

Markedsaktørene er samtstemte om prisfallet.

– Prisene detter jo. Jeg hører lavt 50-tall. Spesielt storfisken som detter. 5+ er et par og femti. Så det er en endring som skjer, sier en importør.

– En slakter mye nord. Det er mye mer fisk fra alle plasser egentlig. 50-55 kroner. Det er MTB, vet du, sier han, og viser til god utfôring langs norskekysten.

Tap
Han får støtte fra flere forskjellige eksportører.

– Det er ned mot 50-lappen. Det har vært solgt med fem kroner i tap hele uken, for de fleste eksportørene. Store kvantum. Det har vært en utrolig vanskelig uke. Litt for stor kapasitet, litt covid-problemer i enkelte fabrikker. Enkelte filetfabrikker i Europa kjører lavere kapasitet. De har ikke nok folk. Og da hoper det seg opp med fisk, resonnerer en av dem.

– Avventende kunder. Det har ikke så mye med prisen å gjøre, det er kapasitetsproblem. Og da faller prisen, sier han og viser til følgende priser: – 51 kroner 3-4 kg, 52 kroner på 4-5 og 53 kroner på 5+. Ingen premie på 6+ lenger. Vi har solgt den på 4+ pris hele uken. Det er mye storfisk.

– Det kom litt overraskende dette, vi er jo fødte optimister, humrer han.

– Det går ned et par-tre kroner, sier en annen eksportør. – Volumet går ned og prisen går ned. Det kan hende de har bygget seg opp på frys ute i Europa. Jeg vet ikke, sier han.