Årets lakseeksport har passert 600.000 tonn.
Kalenderen viser at det er fellesferie, men aktiviteten ved landets lakseslakterier tyder slett ikke på det. Et prisfall på 35 prosent på to måneder stimulerer etterspørselen i store kjøperland. Det er høy aktivitet ved sløyemaskiner og i pakkerier.
Ligger foran
Mandag passerte Norges akkumulerte lakseeksport så langt i år 600.000 tonn (omregnet til rund vekt), og ligger med det nær 50.000 tonn over fjorårsnivået.
Ifølge eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd er det store importland som drar lasset.
VM-mester Frankrike kjøpte i forrige uke 1.879 tonn fersk laks, tilsvarende over 90 semitrailere med pakket og iset fisk. Det var hele 52 prosent mer enn i samme uke i 2017.
Flyfrakt
Storbritannia vil ikke være noe dårligere.
Britene importerte 1.308 tonn laks – opp 102 prosent fra uke 28 i fjor. Storbritannia er forøvrig et viktig transittland for flybåren laks, særlig via London-flyplassen Heathrow. Som iLaks tidligere har rapportert, trapper markedene for «flyfisk» opp etter sommerens prisfall.
Sultne polakker
Mest laks var det imidlertid Polen som sto for.
- Les også: Nykommaren Milarex vil produsere 35.000 tonn årleg – og utelukker ikkje framtidige oppkjøp
Polske importører noterte seg for en samlet import av 2.552 tonn siste uke. Det er en økning, uke over uke, på snaut åtte prosent.
Polen, som har en massiv foredlingsindustri, har totalt i år handlet inn 64.346 tonn fersk norsk laks. Ingen har kjøpt mer.