Prisfall ikke overraskende for Polar Quality: – Ser du på volumet, er det rett og slett imponerende priser

Nyheter
0

– Billigst å produsere nå.

– Vi bikker nok under 50 kroner, og årsaken er rett og slett volumet. Det er den klare tilbakemeldinga iLaks får når vi besøker eksportøren i Bodø fredag formiddag. Daglig leder Robert Johansen har ledet selgerne i Polar Quality siden sommeren 2018. Nærmest seg har han sales manager Marthe Måsvær og sales and logistics manager Valeria Orudzheva.

– Vi har en god del volum, så det blir spennende å se hva prisene ender på når dagen er omme, sier Valeria Orudzheva. Fasiten for selgerne i Bodø-selskapet i dag ble 47-48-49 for laks fra tre til seks kilo. Det var som Johansen forventet da iLaks kom.

Les også: Lakseprisen presses under 50 kroner

Volum bekrefter status
For Polar Quality er 80 prosent av salget hel laks, mens resterende er foredlede produkter på mer langsiktige kontrakter. I år forventer lederen å selge rundt 25.000 tonn fisk, noe som er et par tusen tonn mer enn i fjor. To tredeler vil komme fra eierne. De er det sju av sju av. De tre i Salten Aqua er majoritetseiere, og øvrig eies av Salaks, Kvarøy Fiskeoppdrett, Nordlaks og Selsøyvik Havbruk. Utover det har de også faste løp med salg for LetSea, Lovundlaks og Isqueen.

Robert Johansen, daglig leder Polar Quality (Foto: Steve Hernes)

– Det har vært enorme volum som har blitt eksport i flere uker nå, og sånn sett er det jo høvelig ok priser, selv om det er lave priser rundt 50 kroner. Ser du på volumet, er det rett og slett imponerende priser. At det går såpass bra med det volumet sier litt om posisjonen og den statusen norsk laks har, sier Robert Johansen.

Billigst produksjon nå
– Vi er i den perioden på året der det normalt er god tilvekst, samtidig har det vært temperaturer som gjør tilveksten ekstra god fra Kirkenes til lengst sør. Vi ser jo at det kommer hele tiden drypp av covid-utfordringer fortløpende, enten smitte på en fabrikk eller noe annet, som gjør at vi må finne andre veier for fisken.

– Vi blir jo ikke som eksportør svette om prisen blir under 50 kroner. Det handler om at pris og marked er høvelig i samsvar, men oppdrettere kjenner det nok om det blir under 45 kroner. De kiloene som produseres nå er jo også de billigste pr kilo, sier Johansen.

Joakim Braseth, sales manager i seks år. Før det røkter hos Wenberg på Fauske. (Foto: Steve Hernes)

– Jeg tror selv vi får økte priser, men spørsmålet er når. Volumet som går ut nå, skulle vel vært fordelt mer jevnt utover. Det er ikke usannsynlig med en periode på en drøy måned nå før prisene stiger. Som de fleste andre tror jeg på jevn og trutt stigning. I enkeltperioder rundt jul eller andre årsaker til lavt slaktevolum og stor etterspørsel, kan vi nok komme opp i overkant av 80 kroner kiloet, sier Johansen.

Ville kun til Bodø
Johansen kom fra jobben med å drive Hopen Fisk i Lofoten, og før det var han i SalMar-systemet innen biologi.

– Det er jo selvsagt noe annet enn det jeg gjør her i Polar Quality, med det ligger jo noe i bunnen. Det er interessen for fisk og sjømat. I utgangspunktet har jeg kjent til selskapet gjennom min omgangskrets som jobbet i eierselskapet, forteller Andøyværingen Robert Johansen til iLaks.

– Det er jo ikke mange jobber i en større by, om det er sjømatnæringa en vil jobbe i. Så jeg tok denne muligheten, sier Robert Johansen.

Selv om han ikke kommer fra en familiebakgrunn innen sjømat, gikk han alltids rundt og trødde sine barnesko på kaia på Andenes, og ble fascinert av havets muligheter.

Diana Mendes dos Santos er selger hos Polar Quality.

Anbefaler å låse på 60+
– For 2022 er det en forventing til at oppdretter kan låse fisk på 60-61 kroner, om så for hele året. På en måte ville jeg anbefalt det, om en vil unngå om det er 10 kroner opp eller ned. Spesielt for de som er såpass store, og er oppe i 10.000 tonn pluss. For de som også slakter i 40 uker eller mer, ville jeg nok anbefalt å låse deler av volumet, sier han.

Det blir også nyåpning av Salten N950 neste uke, og det ser de frem til. De har lidd under mangel på eget pakkeri siden før jul i fjor. Det har gjort de litt unaturlig ustabil på volum.

– Vi ser virkelig frem til åpning av anlegget på Sørarnøy. Vi merker jo at N950 har godt rykte og standing i markedet som pakkenummer på god kvalitet, pakket fint, og is og alt som både vi og kundene ser frem til er i markedet igjen. Det blir veldig bra, avslutter Robert Johansen.

– Det ser jo veldig lyst ut, både for hel og foredlet fisk. Fullt trykk også på fabrikken, så vi står i en heldig situasjon med våre eiere også. Lite reklamasjon og fornøyde kunder. De største volumet går til Nederland, Polen og øst ellers, men blitt gode på spesialt Italia og Spania. Noe jeg syns er veldig artig er at vi har biler som går jevnt og trutt til røykeri i Athen.

Litt fredagsnacks på må til. Robert Johansen forsyner seg, mens Anne Johansen Stoltenberg, Valeria Orudzheva og Diana Mendes dos Santos, nøyer seg med å se på inntil videre. (Foto: Steve Hernes)