Etter et sommerhalvår med lave laksepriser og høyt slaktevolum, melder flere lakseforedlere om økt etterspørsel etter innfrysing, og forteller at innfrysingen har startet tidligere enn vanlig.
Ifølge analysesjef i Kontali, Philip Scrase, har europeiske nedstrømsaktører benyttet de lave spotprisene på laks til å bygge lager tidligere enn normalt.
– Vi har indikasjoner på at europeiske nedstrømsaktører har benyttet de lave spotprisene de siste månedene til å bygge lager tidligere enn normalt. Men innfrysing og lager er kostbart og brukes av prosessører primært som en kortsiktig buffer og beskyttelse mot sesongmessig høye priser og i mindre grad av produsentleddet, sier han til iLaks.
Scrase legger til at frysekapasiteten er en begrensende faktor.

Gjelder både helfisk og fileter
På foredlingsfabrikken Skagerak Processing merkes det at både hel fisk og fileter nå fryses i større mengder enn vanlig, forteller daglig leder Odd Medhus.
– Vi har merket en økt etterspørsel for innfrysing, både for hel fisk og for fileter. Vi har mer på lager nå enn vi har hatt tidligere, spesielt mer enn det var i vinter. Det er ikke uvanlig med mer fisk på denne tiden av året, men det er klart en interesse for det, sier Medhus.
Medhus peker på prisnivået som en viktig driver for fryseaktiviteten.
– Det er kanskje en større interesse for å produsere nå, og for å bruke det gunstige prisvinduet og store volumet. Så prisen spiller inn, det er det ingen tvil om.
Skagerak Processing har tidligere ikke vært store på innfrysing av sløyd laks, men har nå investert i nytt utstyr og tilrettelagt for økt kapasitet, forteller han.
– Det var god timing, ler Medhus.

– Vanvittige volumer
Herman Dahl i Nordea Markets peker på prisutviklingen som en utløsende årsak for den økte innfrysingen.
– Prisene falt tidligere enn de pleier, noe som ga vanvittige volumer med fisk i markedet. Det er rimelig å anta at det har blitt fryst ned ganske store mengder, også tidligere enn normalt, sier han.
Lars Krogh, kommersiell direktør i Isfjord Norway, bekrefter at innfrysing er en viktig del av strategien.
– Vi fryser mye fisk, kanskje rundt halvparten. Vi bygger opp en buffer utover høsten, slik at vi kan dekke etterspørselen som kommer senere på året, spesielt fra midten av november og utover.
Les også: Isfjord Norway vokser videre på Orkanger: – Vi har hatt en eventyrlig reise

Tidligere innfrysing enn normalt
iLaks skrev allerede i begynnelsen av august om hvordan lave laksepriser hadde gitt fart i frysemarkedet.
Flere aktører meldte da om økt etterspørsel etter innfrysing – og at aktiviteten hadde startet tidligere enn normalt. Kombinasjonen av svak etterspørsel i sommervarme europeiske markeder, stor slakteaktivitet og ferieavvikling i foredlingsleddet har gjort at mange ser til fryselagring for å sikre verdiene sine.
– Vanligvis ser vi økt etterspørsel etter innfrysing senere på høsten, men nå har den kommet tidligere. Vi ser som oftest en nedgang i lakseprisene i sommermånedene, og nå har den vært veldig lav, noe som har stimulert etterspørselen ytterligere, sa Helge Ragnar Knudsen, daglig leder ved Nordland Fryseterminal, til iLaks.
Les også: Lave laksepriser gir fart i frysemarkedet: – Vi forventer mer utover høsten