Prisfall for julelaksen

Nyheter
1930

Siste handleuke før jul preges av få kjøpere og mange selgere.

– Det er mye uavklart. Neste uke er siste uke før jul. En må ha en god plan, siden det er mye som er stengt i julen. Kundene indikerer at de får tilbud som er lavere enn sist fredag, sier en eksportør til iLaks.

Han får støtte fra en annen, noe mer skråsikker, eksportør: – Prisene har gått ned hele uke, og det vil fortsatte neste uke.

– Det er ikke noe drag i markedet. Det blir nok ikke noen enkel uke. Jeg tror de fleste kjører back-to-back (forhåndsavtalt salg når en kjøper – red.anm.), sier han, og legger til: -Folk må redusere slakting neste uke, ellers blir det kaos. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Helligdager
De fem industrikildene iLaks har snakket med etter lunsj fredag skisserer følgende prisleie for neste uke:

  • 50-52 kroner 3-4 kilo
  • 52-54 kroner 4-5 kilo
  • 53-56 kroner 5-6 kilo

– Her er mye usolgt fisk. Sitter du igjen med fisk som er usolgt neste uke, tror jeg det blir veldig vanskelig, bemerker en trader.

Julemarkedet, som ti dager før julaften utelukkende består av ferske produkter, gir begrenset fleksibilitet. Mange helligdager betyr at en ikke kan risikere å bli sittende med lager.

Forhåndsregler
– Det er full panikk. Her er ikke kjøpere, sier en røykeribestyrer. – Det er veldig lite kjøpere, ut i fra det jeg forstår. Vi har kjøpt, det lille vi skal ha.

– Det ser ut til at julesalget…. kjøperne har tatt sine forhåndsregler så de ikke sitter med ræva bar som de har gjort de siste årene. Pluss at prisene har kommet helt ut i markedet. Prisen på ferdigvarer er blitt så høy at salget går ned, forklarer han.

– Det er veldig små mengder omsatt. Folk tar ikke mer enn de absolutt må. Det er veldig vanskelig å få det omsatt. Før om årene var det i uke 50 bare å øse ut. Nå står det masse fisk igjen. At det tår igjen masse fisk i uke 50, i alle størrelser, med en euro på 9,70 – det er ikke normalt.