Prisene faller videre: – Jeg tror de fleste vil få unna mest mulig før Barcelona

Nyheter
0

Messeuke senker lakseprisene.

– Prisene har falt en del mot sluttuke. Det er messe neste uke, sier en eksportør, før han legger til: – Det er ned 10-15 kroner – ned mot 110 kroner. Det er ikke uventet. Det ser ut til at det legger seg ned på det nvået. Det gjelder egentlig alle størrelser – fast pris på 3+. Noen betaler mer for flypakking.

Den årlige fiskemessen i april, nå i Barcelona etter mange år i Brüssel, får ta sin del av skylden. Messen starter tirsdag, og varer til torsdag, men mange markedsaktører reiser ned til Spania allerede i løpet av helgen.

– Folk vil ikke reise ned der med fisk usolgt. Vi tar det veldig rolig vi og. Vi skal ikke ha så mye fisk.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Ganske standard
– Det er typisk med messeuke at det faller. Det er ganske standard. Folk er laid back og vil ikke stresse med masse fisk. Men så er det nok heller ikke så store opptak. Det virker som mange har roet ned opptakene sine, sier han til iLaks.

– For å få markedet til å fungere, må en ned på pris. Alt er blitt så dyrt. En bil med laks koster tre millioner kroner nå. Det er vanskelig å få forsikring på alt, bemerker han.

Andre ser prisfall, men ikke så heftig.

– Når du snakker med oppdrettere, er det ned 6-7 kroner – til 115-117 kroner, sier en trader. – Men det har vært tungt å selge. Det minsker kanskje av med «prodfisk». Og det er messe også, og da vet en hvordan det bruker å være. Det blir ikke noe bedre neste uke. Det kan du være helt trygg på. I grunnen ikke overraskende.

Mindre «prodfisk»
– Vi har tilbud fra oppdretter på 108-110 kroner på 3-4, 110-112 kroner på 4-5 og 113-115 kroner på 5-6. Det er det vi kommer til å kjøpe på nå. Jeg tror de fleste vil få unna mest mulig før Barcelona, sier en innkjøper, og understreker at dette er «pris anlegg nord».

Samtidig merker han mindre til nedklasset «produksjonsfisk» i markedet.

– Ja, men «prodprisene» holder seg sånn tålelig greit, mellom 80 og 83 kroner på 3+.

Budskapet med fallende priser går igjen hos alle kilder idag.

– Seafood Expo Global punkterer ballongen. Fasit ble svært mye minus denne uke, på tross av pris ned. Kunder går i messemodus, og avventer kjøp, sier en annen trader til iLaks.