Fullt kjør i alle landets laksepakkerier idet førjulshandelen nærmer seg slutten.
– Nå snakker de om oppgang i pris, men markedet er ikke der. Oppdretterne snakker om 42 kroner, men markedet er ikke der. En får 4,10-4,20 euro for de forskjellige størrelser (DDP, levert Europa). Skal vi ha en krone i DB (dekningsbidrag – red. anm.), er prisen max 40 kroner på 3-6 og 38 kroner på 6+, sier en innkjøper til iLaks.
– Du får ikke mer. Det er snart jul. Mot helg neste uke er det livsfarlig, bemerker han.
– Vi tar ned kvantum neste uke. Nå stenger Tyskland ned igjen. Danmark og det er snakk om at London skal stenge på grunn av koronasmitte. Vi merker de tyske kundene våre tar ikke posisjoner i det hele tatt. De vil kun kjøpe noe hvis de har videre salg. Og det kan ikke vi heller gjøre egentlig.
– Det er litt bedre etterspørsel på mandag og tirsdag pakking, men så er det bomstopp fra onsdag, sier han.
Forskjell
Ingen vil brenne inne med for mye fisk nå. iLaks’ industrikilder viser til et prisleie mellom 40 og 42 kroner (til oppdretter).
– Oppdretterne vil ha det opp, eksportørene vil ha det stabilt. Det er stor forskjell på hva de vil ha mot det de kan tilby, påpeker en importør.
Han har merket seg flyfrakttrøbbelet i Chile, som tyder på bortfall av 15 prosent av den chilenske ferskfisken.
– Flyfraktmarkedet har vokst mye i de siste årene, og vil komme ned på grunn av redusert kapasitet og høyere pris. Alternative logistikkløsninger vil tvinge seg frem, sier han og peker på økende miljøfokus.
Han legger ikke skjul på at han som innkjøper vasser i fisk.
– Tilbudet er ekstremt høyt. Chile kommer litt ned nå etter sommeren, men Norge vil ha jævlig mye fisk hele året, sier han og anslår nivået for årskontrakter til 50-55 kroner.
– Men det er greit med en refordeling av inntjeningen. Mellomleddet og retail har hatt det greit, mens oppdretteren har fått et press på seg, sier han.
Siste uken
– Markedet virker ikke til å rikke. Alle er kjent med risikoen for å ta mye fisk i en kort uke. Det vet de erfarne kjøperne ute veldig godt også, sier en trader.
– Jeg tror produsentene tenker – dette er siste uken. Nå må julesalget komme. Alle pakkerier skal pakke. Det er ikke noen nedtrapping, sier han og ser stabile priser for den neste uken.