Prisen går sidelengs for påskelaksen

Nyheter
978

Den årlige oppgangen før påske uteblir.

– Nordmennene liker ikke at valutafordelene skal komme andre til gode. Det er det det handler om nå, sier en fiskeimportør til iLaks.

– Priser i kroner er uforandret, spør du meg. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Markedet er i en unntakstilstand, særlig kjøpere av fersk laks.

En krig
– Ferskfiskkjøpere, ikke videreforedling, er de som normalt er kjøpere rett før påske. Og de er «døde» nå. Markedene blir bare mindre og mindre. Foodservice er borte. Retail blir bare mindre og mindre. Det er en krig å handle fisk. Det er mange år siden jeg har jobbet så mye for å få ut fisk, sier han, før han legger til: – Men sånn er det vel for alle.

Markedet så langt i dag beskrives som avventende, med lave handelsvolumer.

– Kundene skal ha prisen ned, mens oppdretterne vil ha den opp siden de er vant til at påsken er overpriset, sier en trader. – Rundt 50 kroner i snitt. Storfisk er et par kroner lavere enn 3-5 kilo, sier han om lakseprisen.

Det betyr et stabilt prisnivå fra sist fredag.

Balanse
– Jeg hører det ligger rundt 50-tallet. Og så er det noen optimister som sier 55 kroner. Det er tre slaktedager, mange fridager, sier en annen.

Andre aktører ser en liten prisoppgang.

– Jeg tror det er en krone eller to opp. Et par og femti, sier en eksportør.

Han understreker at det er en god balansere mellom uttak og etterspørsel – og har vært det hele den siste uken.

– Vi forventer det går bra neste uke. Prisene har vi fått igjen også. Vi slakter både mandag, tirsdag og onsdag. Vi er godt fornøyde, sier han.