Prisdupp i den siste handleuken før påske

Nyheter
0

Mars løper ut med en korreksjon i prisene.

Det er den siste uken av første kvartal, og lakseprisene faller tilbake.

– Voldsomt. Det har vært en begredelig uke. Det blir for høye priser for markedet. Og da blir det stopp, sier en eksportør til iLaks.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Vi kommer ikke til å kjøpe noe før kundene har bekreftet, fortsetter han. – Prisene ligger på 100-105 kroner – hvis vi skal kjøpe.

– Får dere kjøpt på det da?

– Jeg vet ikke. Men det er det vi hører. 6+ er lavere i pris. Vi må ikke glemme at 100 kroner er en høy pris. Det har vært for dyrt for lenge. Folk går over på kylling og svin. Det er enorme prisforskjeller, sier han.

Forsiktige
– Vi har bestemt oss for å være forsiktige neste uke. Da hopper vi heller av, sier han, og bemerker at det ikke ligger an til noen påskehandel i år.

– Ingen kampanjer til påske, sier han oppgitt.

De siste 3-4 ukene har det vært små forskjeller i pris mellom de forskjellige vektklassene over tre kilo.

– Prisene samler seg. Det burde vært en 3+ pris. Men det er sjelden det blir det, sier en innkjøper. – Siste uke før påske. Alle markeder er avventende – flymarkedet og alt. Det er ikke premie på storfisken.

Inneværende uke har vært preget av mye usolgt restfisk i markedet.

Posisjoner
– Det var under 100 kroner i går, men har tatt seg opp igjen. I dag går vi ut med 113 kroner på 3-4 kg og 115 kroner for 4-5 kg, sier en oppdretter.

– De [kundene] må ha fisk inn mot påske. De må ta posisjoner denne fredagen – mer enn andre fredager. Det er det vi går ut med – og så får vi se om vi får solgt der. 110+ på 3-4 og 4-5 er greit. Volumene skal komme opp etter påske, jeg kan ikke skjønne annet. Om det går ned til 100-110 kroner er det fortsatt svært høyt for de fleste.

Eksportørene er imidlertid lunkne til å gå over 110 kroner idag.

– 105-110 kroner, sier en av dem. – 6+ er den som har fått skikkelig juling. Det er kanskje en 5+ pris. Hvis det går over 110 kroner kommer vi ikke til å kjøpe. Da skiter vi i det istedet. Da er det billigere å la være. Det har vært en røff uke for mange eksportører. SalMar og Lerøy har ekstreme mengder med storfisk.

– Dette er en boble som har sprukket. Rett og slett. Markedet har blitt trykket for hardt for lenge, mener han.