Prisbyks etter redusert slakt og økt etterspørsel

Nyheter
2049

Traderne tatt på sengen etter nytt prishopp.

– Det er en markant stigning på grunn av mindre slakting generelt. Det er ganske god rift om fisken fra eksportørene. De fleste oppdretterene har opplved en god dag i så måte, sier en innkjøper ved et foredlingsselskap til iLaks.

– Det er fem kroner opp på alt. Det er mindre fisk. Det er enkelt og greit. Fem kroner prisoppgang på alle størrelser vil jeg si. Uten unntak, kommenterer en eksportør.

Overraskende
Det betyr følgende prisleie for laks som skal leveres neste uke: 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.
  • 3-4 kilo 55-58 kroner
  • 4-5 kilo 57-59 kroner
  • 5-6 kilo 58-60 kroner
  • 6+ kilo 60-62 kroner

– Det skal ikke være større forskjell på 5-6 og 6+, for det er ikke så drag i flymarkedet nå med kinesisk nyttår. Fisken må inn på Europa.

Han legger ikke skjul på at den sterke prisoppgangen er overraskende.

– Hvem skulle tro dette? Jeg håper det holder. Blir det høyere, stopper det opp og folk begynner å bruke fryselager. Jeg har inntrykk av at det ligger en del på frys. Vi har en del på frys, og tilbyr frys nå på fem kroner under fersk, legger han til.

Taktskifte
Det har vært et markert taktskifte i lakseeksporten etter nyttår.

– Jeg er imponert over nivået. Markedet er sterkt. Det har gått mer fisk enn i fjor – en god del mer og. All mat er blitt dyrere. All annen fisk er gått opp i pris. 50 kroner er egentlig billig det for laks. Prisen til sluttkunden har også gått litt ned, forklarer han.

– Jeg sier til kundene at de bør begynne å se på kontrakt. Kontraktene ut året ligger rundt seks euro. Det er en god pris, spør du meg. Jeg tror vi får perioder med over 60 kroner nå i første halvår. Kanskje spesielt i mars. Kanskje helt fram mot mai/juni, sier han, og begynner å forklare: – Temperaturen i sjøen er lavere, og da kommer 17-generasjonen seinere. Det kan bety at vi får en manko nå fram til mai måned. Mye behandling har gitt vintersår og den fisken må gå som «prod» (produksjonsfisk – red. anm.) og fryses i Norge. Vi har kanskje høyere fôrfaktor også. Jeg tror det står mindre fisk i sjøen enn det folk tror. Markedet er sterkere enn det vi først hadde forventet. Vi merker at etterspørselen er større og kundene er mer optimistiske enn de var i november/desember.

Tilgangen
Han får støtte av en av sine eksportkonkurrenter.

– Dette er priser som er litt skapt av tilgangen. Vi ser en viss reduksjon i utbudet av fisk som medfører priser på 6-7 euro. Det ligger en spenning i å se hvordan markedet reagerer på det. Unnskyldningen fra markedet har gått på lagervare, men det muligens i ferd med å endre seg siden de har mindre fisk på fryselager. Chile har også litt mindre filet inn mot USA enn forventet. Som følge av Kina-fadesen, vil nok de som har fisk som er godkjent få en vesentlig høyere pris enn en er vant til.

Samtidig er oppdretterne tilbakeholdne med å slakte fisk. De velger heller å fôre den opp i vekt.

– Det er ekstremt mye biomassebygging. Oppdretterne vil heller bygge biomasse enn å slakte. Sjøtemperaturene er mer normale i år – ifjor var de høye. Det er mer snø i fjellet som kan gi kaldt smeltevann i fjordene og treghet på tilvekst. Det kan forskyve en ny generasjon (å slakte på) noe.

Rødfarge
– Vi tror slutten av februar og mars vil gi høyere priser enn det starten av året ga. Det er også hyggelig at franske og tyske supermarkeder skal kjøre kampanjer igjen. Det blir spennende å se hvordan markedet reagerer på denne prisoppgangen. Vi snakker over en euro på et par uker.

En annen lakseeksportør oppsummerer det slik:

– Det er ikke lenge siden det var fulle fryselagre og lav etterspørsel. Så kom litt rødfarge i havet i Chile. Det er ikke mer som skal til. Vi er snart på all time high på aksjene også. Alt på 14 dager. Helt utrolig.