Prest og tidligere ordfører vurderer å anmelde Nordlaks til politiet

Nyheter
0

Nordlaks ønsker dialog.

Prest og tidligere ordfører i Hamarøy, Rolf Steffensen, vurderer å anmelde oppdrettsselskapet Nordlaks til politiet. I følge Avisa Nordland er han rystet over dødeligheten i Havfarm i Hadsel, og dermed redd for hva som kan skje når Nordlaks skal etablere Havfarm 2 utenfor Tranøy i Hamarøy.

Nordlaks sin Havfarm 1 ligger fast forankret i Hadselfjorden. Havfarm 2 i Hamarøy skal bli flytende og flyttbar.

I forrige ble Rolf Steffensen valgt til styreleder i den helt ferske organisasjonen Bevar Vestfjorden for framtiden. Organisasjonen har utspring fra Tranøy i Hamarøy kommune.

Høy dødelighet
Steffensen har lest den siste rapporten fra Nordlaks til Fiskeridirektoratet, der dødeligheten første driftsår anslås til 19,18 prosent totalt, mens det i enkeltmerker var opp til 33 prosent dødelighet.

Rolf Steffensen, tidligere ordfører i Hamarøy kommune, nå prest (Foto: Den Norske Kirke)

De enorme skipslignende konstruksjonene til Nordlaks fylt med fisk utfordrer både når det gjelder industrialiseringen av matproduksjon og bærekraften, slik han ser det.

– Dette treffer meg som prest og etisk tenkende menneske. Jeg ser som alle andre at oppdrettsnæringen er en viktig næring. Det er ikke det dette handler om, men fisk er en levende skapning. Hvordan vi behandler levende dyr er viktig og min vurdering er at det som har skjedd svært alvorlig understreker han om dødeligheten, sier han til avisa.

Les mer her:  Håper på bedre resultater fra andre utsett på Havfarmen

Vil ha dialog
– Vi setter pris på initiativet til dialog, og vi setter oss gjerne ned og snakker direkte med både styreleder Rolf Steffensen og Bevar Vestfjorden for å gå gjennom Havfarm 2, reguleringsplanprosessen og erfaringene så langt med Havfarm 1. De som skal ta beslutninger i denne saken skal få alt materiell i god tid, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks til Avisa Nordland.

Når det gjelder den planlagte etableringen i Hamarøy kommune sier han at de forstår veldig godt at det er mange spørsmål rundt prosessen med Havfarm 2.

Kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen (Foto: Nordlaks.)