Press nedover, men prisfesten fortsetter

Nyheter
1208

Få slaktedager og begrenset utbud sikrer høyt prisnivå neste uke.

– Det var en korreksjon på mandag og tirsdag. Prisen har vært nede på 73-74 kroner, men så kom en fridag og salg av dagens slakt gikk greit opp igjen. Kjøperkorpset er nervøst. En prøver å kjøpe nå på midt på 70-tallet. 74-76 kroner på hovedstørrelsene, sier en eksportør til iLaks.

– Men det er lite som er gjort, legger han til.

Med begge hender
– Det kommer høyere enn det, sier en konkurrerende eksportør. – Havner det på 76 kroner, kjøper jeg med begge hender. Men jeg får ikke tak i noe akkurat nå, sier han, og ser heller for seg at 76-78 kroner på 3-6 kilo er en fornuftig pris.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Prissjiktet er på linje med hva en røykeriinnkjøper observerer.

– Det en en del usolgt fisk fra denne uken. Jeg ser for meg enten samme priser som sist fredag eller litt ned, sier han og legger til at at det ble handlet fisk på 78-80 kroner i forrige uke.

Spriker
– Jeg hører også 82 kroner i Oslo, sier en trader. – Det spriker. Jeg tror det er litt negativt fra forrige fredag. Markedet klarer ikke å holde den høye prisen så lenge, tror jeg. Det er min oppfatning i hvertfall. Men så er det selvfølgelig lite fisk som gjør at det holder seg veldig bra likevel.

– Det er et vanskelig marked. Mye usolgt fisk. Kundene får tilbud om å kjøpe på 7,70 euro (innfortollet og levert markedet). Valutaen har fått en knekk, fra 9,70 til 9,50, kommenterer en annen trader.

– Alle prøver å få 77-78 kroner, men kun noen få kunder betaler prisen. Det er lite fisk, sier de, men det er jaggu ikke mange kunder som betaler prisen heller. Kundene sier de ikke har bruk for mer fisk, vi har ikke ordrer, sier de.