Press fra valuta og restefisk sender lakseprisen ned

Nyheter
1046

Etter et par ukers luftetur faller lakseprisen tilbake på nivået hvor den har vært handlet mesteparten av tredje kvartal.

– Det er en del usolgt fisk, som selges i disse timer, som legger press på neste uke, sier en innkjøper til iLaks. – Så jeg ser vel en nedgang på en fire-fem kroner. Men det har ikke satt seg helt ennå.

– Det er en korreksjon, men vi er usikker på fortsettelsen.  

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Valuta
– Den kinesiske valutaen har svekket seg mot dollaren. Det har en effekt. Det har ikke vært hurra-marked denne uken. Og det blir det neppe de neste ukene heller. Julemarkedet er ikke kommet i gang ennå. Kronen har styrket seg litt mot euro, 9,60 nå, det utgjør noen kroner bare der, kommenterer en eksportør.

– Når vi passerer 60 kroner stopper det opp. Det er ikke noe nytt. 6,5 euro er en magisk grense. Det klarer ikke kundene å få igjen i markedet.

– Klarer vi å stabilisere det på det nivået her, skal vi være kjempeglad. Det er sterk pris for årstiden. September er den måneden med lavest pris, påpeker han.

Gjennomsnittet
iLaks markedskilder skisserer følgende prisnivå for laks (til oppdretter) som skal leveres markedet den kommende uke.

  • 52-53 kroner for 3-4
  • 54-55 kroner for 4-5
  • 57-58 kroner for 5-6
  • 60-62 kroner for 6+

Det betyr at lakseprisen er tilbake på gjennomsnittet, og der hvor den stort sett har holdt seg, i tredje kvartal.

– Oppdretterne vil holde prisen, men det er fortsatt mye restefisk. Mye restefisk av storfisk tyder på at det har vært god tilvekst, påpeker en trader. – Prispremien på 5-6, men også 6-7, begynner å falle vekk. Jeg er ikke bekymret for at det blir lite laks fremover, legger han til.