– Positivt at myndighetene snur seg såpass raskt rundt

Nyheter
625

I morges kom meldingen om at Nærings- og fiskeridepartementet åpner for at ørretprodusentene kan la fisken stå noe lenger i sjøen for å avhjelpe en stadig mer krevende markedssituasjon.

Les også: Regjeringen griper inn i ørretmarkedet

Avhengig av ett marked
Ørreteksportørene har lenge vært svært avhengige av det russiske markedet. Etter at stormaktens veterinærmyndigheter for to uker siden stengte smutthullet via Hviterussland, Kasakhstan og Armenia, som alle er i tollunion med Russland, har ørretavsetningen blitt merkbart tyngre.

Ifølge Norges Sjømatråd ble fersk regnbueørret i forrige uke handlet med en rabatt på åtte prosent per kilo relativt til det nære substituttet atlantisk laks. Hittil i år er det eksportert 17 prosent mindre regnbueørret enn på samme tid i fjor.

Landets ubestridt største ørretoppdretter er Lerøy Seafood Group. Konsernsjef Henning Beltestad er tilfreds med regjeringens raske inngripen.

– Det er jo positivt at myndighetene snur seg såpass raskt rundt. Det har betydning for oss å få en økt fleksibilitet som gir oss litt mer ro utover høsten og en større stabilitet på opptakene både for høsten og inn i første kvartal neste år, sier Beltestad til iLaks.

På fryselager
I og med at fisken blir stående lengre i sjøen, kan ørretoppdretterne risikere å oppleve utfordringer med kjønnsmodning, og dermed kvalitetsforringelse. Dette er imidlertid ikke noe problem for Lerøy.

– Nei, ikke sånn det ser ut nå, sier Beltestad.

Lerøy Seafood Group slakter årlig, ifølge Beltestad, oppunder 25.000 tonn regnbueørret. Det tilsvarer omlag halvparten av landets produksjon.

– Ligger det mye fisk på fryselager nå?

– Ikke for vår del.

– Har andre aktører fisk på lager?

– Det kjenner jeg ikke til.

Fleksibilitet
Lerøy har tidligere tatt til orde for en mer fleksibel MTB (maksimal tillatt biomasse – red. anm.) – både for laks og ørret. Regjeringens hastevedtak er i tråd med dette.

– Sånn i forhold til MTB, så er vi fortsatt for det. Vi vil ha en jevnere slakt gjennom året. Det er viktig for industrisiden vår å få et jevnest mulig volum gjennom året. Det står vi fortsatt for, sier han videre.