Posisjonerer seg med ny Aquatraz i forkant av den ventede Havbruksmeldingen

Nyheter
0

Seafarming Systems håper på åpning for et velprøvd lukket anlegg.

I desember 2024 lanserte regjeringen et forslag om bruk av nedjustert kapasitet på særskilte miljøvilkår, ved å ta i bruk nullutslippsteknologi. Nå venter vi og hele næringen spent på Havbruksmeldingen som skal komme før påske. Vi håper det nå endelig kommer en miljøfleksibilitetsordning som vil avslutte de siste års investeringstørke, sier daglig leder i Seafarming Systems, Alf Reidar Sandstad, til iLaks. 

– Vi utvikler nå, i samarbeid med SalMar, en ny lukket Aquatraz C2 som tilfredsstiller kravene i forslaget som kom før jul. Aquatraz C2 er en videreutvikling av Aquatraz S1 som ble levert til Lerøy i fjor. Den bygger også videre på all læring som er opparbeidet fra de fire første Aquatraz utviklet for SalMar under ordningen med utviklingstillatelser. Disse merdene har nå 20 års samlet driftstid og har produsert i overkant av 20.000 tonn biomasse. Fullskala målinger fra flere års drift kombinert med bassengtester har gitt et robust teknisk og biologisk kunnskapsgrunnlag som er utnyttes i videre utvikling av nye Aquatraz, forklarer Sandstad.

Visjonær
Han fremhever et fruktbart samarbeid med den store oppdretteren på Frøya. SalMar har i en årrekke lagt inn mye ressurser på innovativ produksjonsteknologi, herunder lukkede og semilukkede anlegg, offshore-rigger og nedsenkbare merder.

Alf Reidar Sandstad

– SalMar er en god og visjonær samarbeidspartner som har lagt til rette for utviklingen gjennom kompetanse, risikodeling og ikke minst ved å gi oss den nødvendige tilliten for gjennomføring av prosjektene. Det har vært helt avgjørende for å kunne utvikle teknologi som løser problemene som hindrer vekst i dag.

– Selv om mange har vært kritiske til ordningen med utviklingstillatelser, anser jeg Aquatraz-prosjektet som en suksess som har oppnådd det som var hensikten med ordningen, nemlig å utvikle ny teknologi som kommer hele næringen til nytte, sier han videre.

Volum
Sandstad er tydelig på hva han og hans firma mener er avgjørende for å lykkes med lukkede anlegg i vesentlig større skala.

– Vi mener at nøkkelen til en effektiv overgang til mer lukkede driftsformer vil være merder med et betydelig oppdrettsvolum, lavt energiforbruk, konkurransedyktig pris og leveringskapasitet som monner. Vi har gjort et strategisk valg ved å satse på høy vannutskiftning og vannet byttes ut to ganger per time, først og fremst for å sikre god fiskevelferd og tilvekst. Med et volum på hele 70.000 kubikkmeter, samlet pumpeeffekt på under 50kW, en budsjettpris på 1.000 kroner/kubikkmeter og en leveringskapasitet på 50 stykk per år tror vi at Aquatraz C2 vil bidra til å få større mengder produksjon inn i lukkede enheter.

Tilgang på vann av riktig kvalitet er en suksessfaktor.

– Vi registrerer at det i forslaget som kom før jul var endret fra ingen utslipp av lus, til dypvannsinntak. Det mener vi er fornuftig. Filtrering av vann for å sikre null utslipp av lus ville medført en kraftig økning av energiforbruket, langt høyere investerings- og driftskostnader og som konsekvens ville sannsynligvis langt færre anlegg bli satt i drift, og det ville vært synd.

Barriere
– Men det nye kravet om dobbel barriere er et eksempel på et uheldig krav som fører til at en robust merd med stålvegg som barriere ikke kan godkjennes, mens en løsning med not og duk faller innenfor. Det er kanskje et resultat av at man ikke klarer å frigjøre seg fra den tradisjonelle merden der dobbel barriere gir mening. Men det er nettopp det å ikke bli fanget i hva som har vært, som er viktig når man skal utforme krav i fremtidig regulering, mener Sandstad.

– Man kan utforme en merd i mange materialer og former som gir lavere rømningsrisiko ved en enkel barriere enn det en dobbel barriere med not og duk gir. Det må jo være rømningssikkerheten som er målet, ikke antallet barrierer, sier han til iLaks.

Midt-Norsk Havbruk (MNH), som nå er en del av SalMar, med en tidligere versjon av Aquatraz tilbake i 2019. MNHs tredje Aquatraz-merd ble satt i drift ved lokaliteten Kyrøyan i Vikna. FOTO: MNH