Populær rognkjeks-gründer

Nyheter
2151

På en uhøytidelig meningsmåling utført av iLaks kommer rognkjeksoppdretteren Atlantic Lumpus ut som den nest mest etterspurte arbeidsgiveren for et utvalg av havbruksstudentene ved Universitetet i Nordland. Etter SalMar, men foran Marine Harvest.

Selskapet blir drevet av gründeren Dan Kristian Larssen, som blir positivt overrasket da iLaks meddeler nyheten.
– Det viser jo at det er flere som har samme engasjement for en ny oppdrettsart som meg, sier Larssen.

Atlantic Lumpus er ikke kommet i gang med den biologiske produksjonen ennå. Selskapet har overtatt lokalene til Sleneset Trelast på Lurøy på Helgeland. Her skal arealet snart fylles med tanker og fisk.

– Nå er vi i forprosjektering for selve anlegget. Det skal stå ferdig i slutten av juni, da har vi en prosjektrapport. Deretter kommer anbud, finansielle struktur og finansiering med bank, forklarer Larssen.

På spørsmål om han har alliert seg med noen finansielle investorer eller tar investeringen på egen risiko og regning, svarer han: – Jeg har ikke inngått noe konkret, men har dialog med noen.

Forretningsideen er å produsere rognkjeks til lusbekjempelse for lakseindustrien. Rensefisken har på kort tid inntatt en dominerende posisjon i dette segmentet.

– Den har jo fordeler som leppefisken ikke har. En av de største er at den beiter på vinterstid og på lave temperaturer. Det er jo vesentlig her i nord, påpeker han.

– Det viser seg at det er vanskelig å drive oppdrett på leppefisken. Da er det lettere med rognkjeks, sier Larssen, og viser til at det kan bli problemer med bestanden av den villfangede leppefisken. – Det som brukes i dag er jo villfanget, understreker han.

– Rognkjeksen vil overta rensefisken. Det er det egentlig ikke tvil om, sier Larssen.

Atlantic Lumpus, som har hentet navnet fra den latinske benevnelsen for rognkjeks (Cyclopterus Lumpus), tar sikte på å levere fisk fra fire-fem gram og opp til 20 gram. Prisen ligger idag mellom 14-17 kroner per fisk.

– Det er en brukbar kilopris?

– Ja, det skulle bli bra det, ler Larssen.

– Vi har lagt inn salg av ett-grams yngel for 25 prosent av produksjonen. Rett og slett med tanke på salg av ett-grams yngel som igjen settes i påvekst av andre.

Den første fisken vil bli leveringsklar neste år.
– Den første ett-grams fisken vil være leveringsklar i medio september i 2015.

Med dagens utfordringer med lakselus, er oppdrett av rognkjeks blitt et eksplosivt voksende marked. Fra start er det i Atlantic Lumpus lagt opp til produksjon av 750.000 yngel. Det planlegges videre utvidelse til 2,5 millioner.

Oppdrett av rognkjeks – som oppdrettere bruker for å spise lakselus – så dagens lys så sent som i 2010/2011. Det er i dag 11 produsenter over hele landet. I 2013 produserte de totalt en million rognkjeks. Anslaget for 2014 er fire til fem millioner fisk. De fleste anleggene planlegger utvidelse.