Vertikal integrasjon kan avhjelpe utfordringene ved vedvarende høye laksepriser.
Han har, i likhet med andre laksekjøpere, et hektisk program under årets Brüssel-messe. Boguslaw Kowalski er styreformann i polske Graal, som eier lakseforedleren Koral. Årlig kjøper selskapet inn 15-20.000 tonn laks. Det plasserer Koral volummessig like bak andre tunge polske foredlingsaktører som Morpol, Suempol og Milarex.
– Koral er spesialisert på laks. Vi har hermetisert fisk i tillegg. Vi produserer 16 millioner hermetikkbokser i måneden. Sild, makrell, sardiner, men også laks og ørret, forteller han.
Ikke spektakulær
Kowalski legger ikke skjul på at de siste årenes svært høye laksepriser har vært krevende, ikke bare for Graal, men også andre foredlere.
– Fortsatt høye laksepriser har gjort sitt til at konsumveksten ikke har vært så spektakulær. Konsumet hadde vært mye høyere, dersom prisen var lavere. Etter min mening ville en laksepris på 5-5,50 euro vært akseptabel for alle aktører; leverandører, foredlere, dagligvarekjeder og konsumenter. Det er konsumentene som til syvende og sist bestemmer om de vil kjøpe produktene. Vi er bare foredlere, påpeker han.
Høye laksepriser innebærer naturligvis at substitutter kan fremstå som mer attraktive for sluttkunden.
– De kan velge annen fisk eller andre proteiner. Særlig gjelder det land som Tyskland og Polen, hvor kjøttkonsumet er atskillig høyere enn fisk. Folk skjønner at de må ha sunn mat, som fisk. Men prisen hemmer et større konsum av fisk. Da lakseprisen gikk veldig høyt i fjor, falt konsumet med 10-25 prosent i flere markeder.
Sensitiv
Etterspørselen etter laks er underlagt en betydelig prissensitivitet.
– Gitt at lakseprisen ble stabilisert på, la oss si en euro lavere prisnivå enn nå, hvor mye mer fisk kunne dere da handlet inn?
– 10-15 prosent, kanskje mer, anslår Kowalski.
Graal har fire fabrikker. Selskapets hovedkvarter ligger i tettstedet Wejherowo, like nordvest for havnebyen Gdynia. Nærhet til Østersjøstrendene har også konkurrerende aktører som Morpol, Limito og Milarex.
Oppkjøp
– Vi eksporterer til 30 land, i Europa, men også land som USA, Australia og Japan. Vi har 2.500 ansatte, og omsatte for 250 millioner euro i fjor. Inntil i fjor var vi børsnotert, da private equity-fondet Abris kjøpte deler av selskapet. Nå er vi to partnere, istedenfor mange aksjonærer. Jeg eier 50 prosent, forklarer Kowalski.
Med Abris i ryggen har Graal offensive planer.
– Vi vurderer oppkjøp i Vest- og Sør-Europa, sier han.
Ifjor ble det kjent at Graal bidro med finansiering av florøselskapet Nekst, som planlegger landbasert produksjon av laks. Kowalski utelukker ikke å gå tyngre inn i oppdrett.
– Å være vertikalt integrert kan være interessant for oss. Det kan hjelpe oss fra vanskeligheter som oppstår i korte perioder med høye priser.