Politianmelder ikke oppdrettere etter vinterens rømninger

Nyheter
531

Fiskeridirektoratets regionkontor kan ilegge overtredelsesgebyr til «den som med forsett eller uaktsomhet bryter akvakulturloven». Slike gebyrer kan bli over en million kroner, skriver Bergens Tidende.

Regiondirektør Vidar Ulriksen bekrefter at direktoratet nå vurderer denne straffereaksjon­en i flere av de seks rømningene etter stormen «Nina».

- Det er stort krav til dokumentasjon i disse sakene, og jeg vil ikke binde meg til et spesielt antall eller størrelser på gebyrer nå. I løpet av april håper jeg vi har konkludert i sakene, sier Ulriksen til BT.

Ulriksen mener den sterke kritikken mot næringen etter rømningene uansett har vært en vekker.

- Rømninger har lenge vært et problem, men denne gang ble oppmerksomheten større. Det skjerper næringen. Oppdrett­erne ser at mange bryr seg. Sett fra Fiskeridirektoratets ståsted er det et ønske at folk er opptatt av oppdrett, fiskeri og livet i sjøen. Vårt primære ønske er ikke å straffe oppdretterne, men å ha dialog og hindre at det samme skjer igjen.

Den største rømningen var fra Sjøtrolls anlegg i Osterfjorden. Tre ganger tidligere er Sjøtroll anmeldt og fått pålegg i millionklassen. Hver gang har selskapet vunnet frem i rettsvesenet. Sjøtroll er blitt frikjent og det offentlige dømt til å dekke saksomkostningene.

Siden inngangen av 2013 har det vært 31 bekreftede oppdrettsrømninger i Hordaland. Fiskeridirektoratet har bare anmeldt én i 2013 og én i 2014.