Plattform for luseknekking

Nyheter
914

Bygging av selve den nye stålflåten på 24 ganger 14,5 meter skjer på Hemnesberget, mens utrusting og videre bruk blir i hjemlige farvann på namdalskysten. Levering fra Hemnes er satt til første uke i juni – og knappe en måned senere skal «Triton1» være ferdig utrustet fra Måneset og klar til å settes inn i bekjempelse av lakselusa.

Daglig leder Brynjar Karlsen i Nærøysund Aquaservice har på vegne av eget foretak og samarbeidspartner Holthe & sønner tegnet kontrakt med Hemnes mekaniske verksted.

– Valget av stål som byggemateriale er i henhold til Sjøfartsdirektoratets regler. Videre velger vi regionale og lokale verksted og leverandører fordi det åpner for ønsket fleksibilitet og tilpasning av produktet ved behov underveis, sier Karlsen som har store forventninger for «Triton 1» som arbeidsplattform i lusekampen.

SkaMik hjertet i oppstillingen
På lokalitetene vil flåten operere med hjelp av egen maskinkraft. Kraner i hvert hjørne, samt fem capstaner, vil ivareta løft og trekking. Bemanningen på arbeidslekteren er i utgangspunktet to mann, som vil få nødvendige sosiale fasiliteter. I tillegg til at det legges opp til et fleksibelt system for plassering av containere og diverse maskinelt utstyr.

Parallellen til «gamle dagers» grønne basebrett for Lego-klosser er ikke et ueffent bilde med tanke på fleksibiliteten til arbeidsplattformen.

– Hjertet i primæroppstillingen blir to doble SkaMik mekanisk lusespylere, som nå leveres i en godt utviklet versjon. Og det er SinkabergHansen som har inngått leieavtale for «Triton 1» for bruk ved selskapets lokaliteter i Ytre Namdal og Bindal, sier Brynjar Karlsen som legger til at levering av viktig el-installasjonen og aggregater ivaretas av Viteq med base i Rørvik.

Sinkaberg har trua
Kostnaden knyttet til selve flåten er om lag 15 millioner kroner. I tillegg kommer investeringen i lusespylerne fra SkaMik. Oppdretter Finn Sinkaberg har stor tro på den nye løsningen. Plattformen med utstyr skal bli et effektivt verktøy i kampen mot lakselus.

– Her gjelder flere ting: Å komme inn i en så tidlig fase lusa sin syklus at behandlingen blir maksimalt effektiv målt mot belastningen på fisken. Videre at hver eneste oppsamlet parasitt destrueres og hindres å komme tilbake i sjøen. Å ha et fleksibelt og effektivt verktøy som ikke binder kostnader på samme måte som for eksempel en båt er også vesentlig, framholder Finn Sinkaberg.

PÅ GANG: Konstruktør Åge H. Thomassen (til venstre) hos Kåre Holthe & Sønner har samarbeidet med daglig leder Brynjar Karlsen i Nærøysund Aquaservice om Triton 1; en ny arbeidslekter for havbruksnæringa med blant annet fire kraner og dekksflate på nær 350 kvadratmeter. (Foto: Tom Lysø)

Utviklet over flere år
For verftet Kåre Holte & sønner på Måneset har prosessen med «Triton 1» bydd på et interessant utviklingsarbeid.

– Å finne nye og gode praktiske løsninger med tanke på fleksibel bruk av en slik arbeidsplattform har vært en forholdsvis tidkrevende sak. Nå mener vi å ha kommet bra i havn med et opplegg som vil fungere, sier konstruktør Åge H. Thomassen ved verftet i Nærøy som sammen med partner Nærøysund Aquaservice har jobbet over flere år med planene.