Platina Seafood går inn i Langsand Laks

Nyheter
1341

– Som en del av strategien om å få flere ben å stå på, har vi besluttet å kjøpe oss inn i matfiskoppdrett. Vi foredler en stor del av laksen som vi omsetter, og eksponering innen primærleddet vil derfor være en god hedge for oss, sier Andre Skarbø til iLaks.

Skarbø er daglig leder og eneste eier av eksportfirmaet Platina Seafood i Stranda.

Eksportkométen Platina la nylig frem årsresultat for 2014. Det viste et overskudd på 33,4 millioner kroner før skatt. Skarbø tok ikke ut fem øre i utbytte.

Les også: Dollar-klipp for Skarbø

– Vi har sett på å kjøpe oss inn i børsnoterte lakseselskaper, men har konkludert med at det er svært høyt priset, legger han til.

Går for landbasert
– Vi har valgt å kjøpe oss inn i Atlantic Sapphire som eier Langsand Laks i Danmark, samt har planer om å bygge ut et større integrert oppdrettsanlegg for laks i USA i løpet av kort tid. Med det kostnadsbildet vi ser i norsk oppdrett med prod kost på rundt 30 kroner kiloet, er faktisk landbasert oppdrett konkurransedyktig på kostnader. Når man i tillegg legger til fraktbesparelsene ved at man ligger nærmere markedet, ser dette meget spennende ut. Her kan vi kjøpe oss inn med en eksponering som tilsvarer 50 millioner kroner for 1.000 tonn årsproduksjon, forteller Skarbø.

Atlantic Sapphire, kontrollert av Johan E. Andreassen og Bjørn Vegard Løvik, eier 66 prosent av Langsand laks som er basert i Hvide Sande på den danske vestkysten. Duoen har også langt fremskredne planer om å bygge et gigantisk landbasert oppdrettsanlegg for laks i Homestead, Florida. Prislappen skal ligge mellom 250 og 300 millioner dollar.

Les også: Vil bygge lukket anlegg for 30.000 tonn i Florida

Skarbø ønsker ikke å kommentere hvor mye Platina betaler for aksjene i Atlantic Sapphire. Han ønsker heller ikke å gå ut med hvor mange prosents eierandel Platina får i Atlantic Sapphire.

Betaler ikke for konsesjoner
Men han er klippefast i troen på mulighetene som ligger i landbasert lakseoppdrett.

– Det er riktignok en høyere gjennomføringsrisiko enn ved tradisjonelt oppdrett, men oppsiden er også mye større. Det er også meget positivt at man kan øke produksjonen tilnærmet ubegrenset uten å måtte betale for konsesjon. I Atlantic Sapphire har vi dessuten mulighet til å bli en aksjonær som har innflytelse, noe jeg ser som viktig, sier Skarbø.

– Vi har fortsatt tro på at tradisjonelt oppdrett vil utgjøre majoriteten av verdensproduksjonen også i fremtiden, men der er løpet kjørt for nye aktører, så dette er vår mulighet til å bli med på lakseeventyret, avslutter han.