Plany har tredoblet salget på fem år: – Vi leverer ikke bare presenninger lengre

Nyheter
2160

Lakselus er et milliardproblem for oppdretterne. En lang rekke utstyrsleverandører tilbyr hjelp til bekjempelse av parasitten, og blant dem er Plany. I år markerer selskapet seg for første gang på den store fiskemessen i Brüssel.

– Vi er veldig godt fornøyd med messen. Det er første gang vi i Plany har stand her, og vi vil nok vurdere å ha det fremover, sier Kenneth Brandal til iLaks.

Han er salgs- og markedsjef i bedriften fra Gursken på Sunnmøre.

Look to Norway
– En treffer gode venner i fra Norge, men vi knytter også bånd til aktører i andre land fordi andre oppdrettsnasjoner ser opp til Norge.

For lusetrøbbel er ikke et særnorsk problem. Lakselus hemmer videre vekst for flere oppdrettsnasjoner.

– Vi har mange produkter. Vi leverer ikke bare presenninger lenger. Vi leverer hele løsninger, sier han, og viser blant annet til luseskjold med tilførsel av oksygen og undervannslys, samt ferskvannsbasseng, et reservoir for behandling av AGD og lus. 

Teknologi
Ved standen til Plany er også andre innovative norske leverandørbedrifter representert. Blant naboene er Stingray og Stranda Prolog, og norsk teknologi tiltrekker seg interesse.

– Vi har hatt en del fra asiatiske land og Midt-Østen. UK er godt representert innom oss. Færøyene og Canada. Det de (Canada – red. anm) sliter med der borte er alger. Der har vi et samarbeid med Mørenot, sier Brandal videre.

Oppdrett er en dominerende del av virksomheten, men Plany har også andre sektorer på kundelisten.

– Vi leverer til landbruk og maritim industri. 75 prosent kommer fra oppdrett. 2/3 er i det norske markedet. Vi ønsker å bli sterkere ute fordi norsk oppdrettsteknologi har en høy stjerne.

Tredoblet
Salget har blitt blåst opp betydelig de siste årene. Fra 2012 er omsetningen nær tredoblet.

– Vi omsatte for 41 millioner kroner ifjor, og fikk en driftsmargin på over ti prosent, sier Gunnar Larsen, administrerende direktør i Plany. – Det var et veldig godt år i fjor. Vi økte fra en omsetning på 37 millioner kroner.

– Vil dere konsolidere eller vokse videre i år?

– Opp og frem. Vi har en målsetning om vekst i år, sier Larsen.

– Vi våknet til to ganske store ordrer idag – fra hjemlandet. Det var en god start på dagen, supplerer Brandal.