Pisk eller gulrot?

Kommentarer
920

Særlig lakselus fremheves hyppig som en av mange trusler mot villaksen. Ikke mot storlaks, men mot utvandrende smolt.

Klimaendringer
Årsakene til villaksens tilbakegang over hele den nordlige halvkule de siste fire-fem tiår er mange. Flere tunge og uavhengige studier peker på klimaendringer som den klart største syndebukken. Idet havene blir varmere endres den relative overflod av planktonarter, arter erstatter plankton som er egnet for den unge laksen. Konkurranse om mattilgang har bidratt til å øke  dødeligheten for laksen til havs. I elvene har overfiske, sur nedbør, industri- og kraftutbygging utvilsomt bidratt negativt.

Her til lands preges imidlertid ikke diskusjonen av klimaendringer og mattilgang. Temaet overforenkles, ikke minst i riksmediene, til en diskusjon rundt lakselus. Og løsningen der er enkel, ifølge laksefiskere og miljøvernere: Laksen må i lukkende anlegg. Ja, nå må politikerne komme på banen.

Produksjonskostnader
For en tid tilbake drøftet jeg saken med en ledende opposisjonspolitiker på Stortingets venstreside. Han formulerte seg slik: – Jeg ser rent økonomisk på dette. Hvis det ikke er veldig mye dyrere enn å ha åpne anlegg, synes jeg det er greit.

Altså en bedriftsøkonomisk tilnærming. Men blir det to, fem eller ti kroner dyrere per kilo?  Og hvor mye dyrere kan det være for at det er økonomisk bærekraftig? I en slik analyse bør en også hensynta såkalte normaliserte laksepriser – ikke bonanzaen vi har sett de siste par år.

Det empiriske materialet for drift og inntjening fra moderne lukkede oppdrettsanlegg, i sjø eller på land, er magert. Her trengs skikkelige storskala-erfaringer å bygge på. Inntil disse er på plass er det for tidlig å trekke noen klare slutninger.

Utflagging
Da jeg anførte at det i lukkede anlegg neppe er noe poeng å holde produksjonen i Norge, men heller gå ut, nærmere markedet, altså en utflagging av produksjonen, så politikeren spørrende på meg. Han var ikke uenig, men var tydelig på at dette var en problemstilling han ikke hadde vurdert.

Hvilke ringvirkninger en omfattende og gjennomgripende endring av produksjonsbetingelsene har for de mange kystdistriktene som er avhengige av oppdrettsnæringen er også noe som bør analyseres og evalueres. Her er det viktig at stortingspolitikerne har harde fakta å støtte seg til, og ikke føler seg frem. Samtidig bør de heller bruke gulrot enn pisk overfor oppdretterne.