Etter en tur med hurtigbåt, over åpent hav, nordvest fra Sandessjøen, kommer en til Lovund. Det er ingen selvfølge at barn og ungdom på Ytre Helgeland ser for seg en yrkesfremtid her ute. Det er slett ikke en selvfølge at de vil eller kan bo her ute i havgapet heller. Næringsvirksomhet og arbeid er første bud og en grunnleggende forutsetning. Er det ikke arbeid her, er det heller ikke «lys i husan».
Optimister
På begynnelsen av 70-tallet var Lovund preget av fraflytting. To skolelærere, Steinar Olaisen og Hans Petter Meland, opplevde at skolen var truet av nedleggelse. De reiste til Frøya, leide et sjøfly fra Trønder-fly, og kjøpte 2.000 smolt fra Grøntvedt-brødrene. De satte fisken i sjøen, men kun to(!) av smolten overlevde. Olaisen og Meland var imidlertid ikke som alle oss andre, og tolket det heller slik: – Vi klarte det! Fisken lever!
Året var 1972. Oppdrettsnæringen var purung.
Lovund og Træna er dramatiske og vakre. Trassige kampesteiner står de rett opp av havet. Med mye vær. Her kan en ligge ofte og lenge værfast i vintermørket.
PolarCirkel
Nettopp været var krevende. I boken «Over den leiken ville han rå» forteller Steinar Olaisen at han og Hans Petter Meland satt hjemme hos foreldrene hans en kveld og pratet om hvordan de kunne gjøre Grøntvedts åttekantede merder enda sterkere. Plutselig dukket ideen opp på en serviett, i form av ringen av et drammeglass. Karene laget en enkel skisse som Meland tok med seg til Helgeland Betongfabrikk.
Flytekragen hadde en omkrets på 40 meter og notposen stakk fem meter dypt. PolarCirkelmerden ble en realitet.
Oppdrettskjempe
Olaisen og Meland var de første nord for Trondheim som startet med lakseoppdrett. Forskerne var kritiske, de mente det var for kaldt. Men duoen resonnerte at flere av de største lakseelvene ligger i Nord-Norge og ville satse.
Det gikk bra.
Olaisens Nova Sea er hjørnesteinen i Lovund-samfunnet. Selskapet har blant annet finansiert squashbane, hvit sandstrand, flerbrukshall og boliger til de ansatte. Lakseoppdretteren spiller en aktiv og helt avgjørende rolle i dette lokalsamfunnet.
De er fortsatt ikke flere enn at hele lokalsamfunnet kunne fått plass i åtte turbusser. Men Lovund er et samfunn i vekst. I fjor solgte Nova Sea laks for halvannen milliard kroner.
1. juli 2011 døde oppdrettspionéren Steinar Olaisen. Idag drives selskapet videre av svigersønnen Odd L. Strøm og hans samboer, Steinars datter, Aino.