Pinsefri drar opp neste ukes laksepriser

Nyheter
0

Fire slaktedager holder til å løfte prisene.

– Stigende på 4+, tilnærmet stabilt på 3-4 og 3- er negativt, sier en eksportør om den kommende ukes laksepriser.

Han viser til følgende prisleie for de forskjellige størrelsene:

  • 2-3 kg 85 kroner
  • 3-4 kg 102-103 kroner
  • 4-5 kg 111 kroner
  • 5-6 kg 117-118 kroner
  • 6+ kg 125-128 kroner

Fremskynde
– Det er kort uke neste uke. Det er det som er hovedårsaken. Det at mandagen er borte gir etterspørsel på slutten av denne uken også. En dag var nok til å gi ubalanse. Men det er mye småfisk rundt om, så det er derfor 4+ går opp og ikke det samme for resten, resonnerer han.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Flere markedsaktører fremhever pinsefri, og stengte slakterier, som en sentral driver i prisdannelsen.

– Mandag er stengt. En må fremskynde pakkingen, sier en eksportør til iLaks. – Det er litt opp denne uken, en femmer. Men kundene vil ikke kjøpe. Ingen kunder bekrefter på høyere priser enn denne uken, sier han og kaller det en «stillingskrig».

Han ser følgende priser for den kommende uke:

  • 3-4 kg 103 kroner
  • 4-5 kg 107 kroner
  • 5-6 kg 115 kroner

– Det er de store som har kontrollen. Vi andre er statister, sier han, lettere oppgitt.

Klatrer
Samtlige industrikilder iLaks har snakket med etter lunsj fredag viser til stigende laksepriser. Det er uvisst hvor mye prisene faktisk klatrer, ettersom det fortsatt er mye ugjort i dagens fiskehandel.

– Det er veldig spredte priser. Stabilitet med et plusstegn på, vil jeg si. Men jeg har valgt å ikke kjøpe noe ennå, sier en trader.

– Det er oppgang. Det er pent – og det er ikke bare valutaeffekten, sier en oppdretter, og viser til mye uttak av småfisk, særlig i Trøndelag og Nordland, som kan stramme til markedet fremover.

Han viser til priser på 105, 110 og 117 kroner for hovedstørrelsene mellom tre og seks kilo.