Pharmaq åpnet ny virusfabrikk: – Det er en viktig milepæl for oppdrettsnæringen

Nyheter
2567

Det var stinn brakke, eller rettere sagt fullt telt, da Pharmaq offisielt åpnet sitt produksjonsanlegg for virusantigen på Kløfta i Ullensaker kommune.

Grunnet strenge hygienekrav i den nye fabrikken, arrangerte Pharmaq åpningen i et partytelt tvers over gaten fra selve fabrikken.

President Morten Nordstad i Pharmaq. FOTO: Stian Olsen

– Det er en viktig milepæl for Pharmaq og det er en viktig milepæl for oppdrettsnæringen. Det er også en viktig hendelse for den bioteknologiske industrien i Norge.

Det sa president i Pharmaq, Morten Nordstad, under sin velkomsttale. Han trakk spesielt fram prosjektleder Simen Kristoffersen.

Han fortalte at selskapet forventer at vaksinemarkedet ville gro betydelig de neste årene, og denne fabrikken ville gjøre at PHARMAQ står bedre rustet til å møte denne hverdagen.

Bygget som rommer vaksinefabrikken. FOTO: Stian Olsen

Ifølge Pharmaq har fabrikken kapasitet til å produsere virusantigen for flere hundre millioner vaksinedoser årlig. Mellom 20 og 25 personer jobber i dag på fabrikken.

– Denne virusfabrikken vil være en av hjørnesteinene i vår strategi. Med denne fabrikken sikrer vi forsyninger av virusvaksiner for mange år, sa han.

Mange stedsalternativer
At fabrikken skulle havne i nettopp Kløfta, var ingen selvfølgelighet. I 2014 måtte Pharmaq flytte ut av lokalene selskapet leide ved Folkehelseinstituttet i Oslo, og over 50 alternativer til ny lokalitet ble vurdert før valget falt på Kløfta.

Slik ser det ut inni fabrikken. FOTO: PHARMAQ

Ifølge Nordstad var det to grunner til at valget falt på Kløfta; nærheten til Research and development-organisasjonen i Oslo, samt logistikk. Fabrikken ligger nemlig nært Gardermoen og veien. Dette er spesielt viktig for samarbeidet med Pharmaqs kontor i Overhalla, hvor det er et produksjonsanlegg for bakterielle antigener og ferdig vaksine.

November 2016 startet byggingen og fabrikken stod ferdig i januar 2017. Budsjettet var på 150 millioner kroner. Anlegget er på 2000 kvadratmeter, inkludert 400 kvadratmeter renrom og 250 kvadratmeter kvalitetskontroll-laboratorier.

– Den største milepælen kom 1. november da vi fikk tilvirkertillatelse til produksjon av våre virusantigen, sier Nordstad til iLaks, som er fornøyd med at selskapet har holdt seg både innenfor tidsramme og budsjettramme.

– En klar forpliktelse
Clint Lewis, president for internasjonale operasjoner i Zoetis, hadde tatt turen over fra Dublin. Zoetis kjøpte Pharmaq i November 2015.

Clint Lewis, president for internasjonale operasjoner i Zoetis. FOTO: Stian Olsen

– Denne fabrikken symboliserer en klar forpliktelse. Ikke bare til det lokale samfunnet, men også vår forpliktelse til å fortsette å støtte havbruksindustrien. Ikke bare her i Norge, men også globalt, sa Lewis til forsamlingen.

Lewis hadde bare en ting å utsette på valget av Kløfta.

– Jeg ville ha foretrukket et varmere sted, sa amerikaneren som etterhvert satt godt kledd på første rad under åpningsprogrammet.

Ordfører i Ullensaker kommune, Tom Staahle, sa åpningen av virusfabrikken var viktig for kommunen.

– Vi er Norges største vekstkommune. Vi har ambisjoner om å etablere flere kompetansearbeidsplasser. Dette er en fantastisk start for reisen mot det målet..