En fjerdedel av verdens laks konsumeres av amerikanere. Nå blir denne laksen mye dyrere. Det kan få store konsekvenser globalt.
Carnegie-analytiker Henrik Knutsen legger ikke fingrene imellom. Han tegner et svært dystert markedsbilde etter gårsdagens tollsjokk i USA.
Les også: Trumps tollsjokk kan gi bråstopp for lakseeksporten til USA
“I går annonserte Trump det vi har fryktet som et worst case scenario for lakseoppdretterne; brede tariffer. Norge vil ha en tollsats på 15 prosent, mens Chile (og andre lakseoppdrettsland) vil møte en «grunnlinje» på ti prosent. I tillegg vil EU ha en toll på 20 prosent. Selv om begrenset lakseoppdrettsvirksomhet foregår i EU, er det mye foredling der. Med USA som står for 25 prosent av det globale forbruket, er dette så ille som det kan bli. Vi forventer at lakseprisene og dermed sektorinntektene vil bli alvorlig negativt påvirket, og kan lett se 40-50 prosent nedside til konsensus EBIT estimater hvis et 2025 6,3 euro/kg scenario utspiller seg.”
Det skriver Knutsen i et notat til sine kunder torsdag morgen.
Ser kraftig aksjefall
“Mens sektoren uten tvil har blitt solgt unna i det siste på grunn av en kombinasjon av 1) svake laksepriser, 2) svak etterspørsel, 3) og frykt for tariffer, er dette utenfor det markedet har absorbert vi tror. Vi forventer derfor en kraftig negativ aksjekursreaksjon for de ulike lakseoppdrettsaksjene i dag, da det er lite bekymring for kollapsende laksepriser (som nå virker langt mer sannsynlig),” fortsetter han.
“USA står for 25 prosent av den globale etterspørselen, og implementering av disse tariffene kan i hovedsak sette den globale etterspørselsveksten i negativt territorium for 2025e – på et tidspunkt hvor det globale tilbudet er satt til å øke med 5+ prosent. Lakseoppdretterne kan derfor ha dystre utsikter med mindre det trekkes noe tilbake fra dagens uttalelse (dvs. “land kan redusere tollsatser hvis…”).”

Hva blir effekten på laksepriser og inntjening dersom denne politikken faktisk implementeres bredt?
“USA står for ~25 prosent av den globale etterspørselen, og den vektede tollsatsen basert på 2024-importtall vil teoretisk være 14 prosent (forutsatt ingen EU-toll, men snarere toll basert på opprinnelse). Det er rimelig å anta at Chile nå vil ta ytterligere markedsandeler i USA (basert på lavere tariff og økt volum), men vi ser fortsatt rom for at en vektet tariff kan komme inn på ~12 prosent for 2025 dersom dette settes i verk,” skriver Knutsen.
“Lavere amerikansk etterspørsel vil flytte mer volum til Europa og Asia. EU-markedet 1) vokser mindre enn USA, 2) er et langt mer mettet marked, og 3) har lavere betalingsvillighet. Volumer kan heller ikke med letthet omdirigeres til Asia, da dette først og fremst er HORECA-markeder som favoriserer større størrelser. De kortsiktige effektene kan dermed være ganske alvorlige fordi volumer ikke lett kan omdirigeres til samme pris – det tar tid å bygge nye markeder,” påpeker han.
Mer volum til EU-markedet
“Med noen enkle antagelser om gjennomstrømningskostnader til amerikanske forbrukere og etterspørselselastisitet, sliter vi med å se mindre enn ti prosent negativ langsiktig innvirkning på lakseprisene, selv når vi tar hensyn til økt etterspørsel fra andre regioner. I det korte bildet ser det imidlertid mer urovekkende ut; Chilenske volumer er ned fire prosent så langt i år, men er satt til å ta seg opp igjen – spesielt i andre halvår. I Norge har solid tilvekst gitt mulighet for høye volumer så langt, og vi forventer fortsatt vekst også i andre halvår. Dermed kan markedet møte en “volummur” uten nok kjøpere. I løpet av høsten, når volumene er som høyest, absorberer EU brorparten av volumene – noe til umiddelbart forbruk mens noe lagres frossen. Vi vil nå, alt annet like, se enda mer volum inn i EU på grunn av avtagende etterspørsel i USA. Mellom 2017-2022 har prisene nådd bunnen på ~5,2 euro/kg i gjennomsnitt i løpet av høsten. Vi kan være på vei tilbake til disse nivåene. I så fall vil det i hovedsak utslette all EBIT fra flertallet av norske lakseoppdrettere gitt dagens kostnadsnivå i næringen.”
Han ser betydelig nedsiderisiko i estimatene.
“Vår gjeldende lakseprisestimat for 2025 ligger på ~7,0 euro/kg. Det nåværende bakteppet kan imidlertid tvinge prisene ned. Hvis vi skulle anta at prisene for 2025e når 6,3 euro/kg (en beskjeden ti prosent reduksjon i forhold til gjeldende Carnegie-estimat for 2025) med gjeldende valutakurs, ser vi 40-50 prosent nedside(!) til gjeldende EBIT-konsensus for 2025 i alle de større og mest likvide navnene (MOWI, SALM, BAKKA, LSG). For GSF, som i tillegg til en høyere kostnadsbase har høy belåning, vil det meste av EBIT fordampe og nettoresultatet vil være negativt. Som om det ikke var bekymringsfullt nok, kan økte tollbarrierer også føre til høyere innsatskostnader for fôr, og dermed øke fôrkostnadene også på lengre sikt,” skriver Carnegie-analytikeren.