Per Grieg jr. advarte mot overfokus på lus

Nyheter
1951

Per Grieg jr., styreleder i Grieg Seafood, var offensiv under sin deltakelse på Mattilsynets åpne seminar om fiskevelferd på Litteraturhuset i Oslo.

Blant et publikum han beskrev som vennlig til fiskeoppdrett og fiskevelferd, tok Per Grieg jr. et oppgjør med flere ting.

-Lus er blitt en sak som man har enormt fokus på, og jeg vil advare mot at man må ikke overfokusere på det, sa Grieg jr. fra scenen på Litteraturhuset og poengterte at jobben fortsatt er stor selv om man blir kvitt lusen.

Selv har han 25 år bak seg i bransjen, og sier de samme problemstillingene eksisterer i dag som da han startet, også lus.

– Det er ingen quickfix.

Selvkritikk
Grieg jr. sa han ønsket større forskningsinnsats og bedre vaksiner for å unngå lusebehandling.

– Vi vet at vi påfører fisken smerte ved lusebehandling.

Han var også klar på at han ville ha mer fleksible løsninger, slik at selskapet ikke behøver å avluse så ofte, gjerne i dialog med Mattilsynet.

Han ønsket at myndighetsreglementet skulle være veiledende og ikke absolutt, for eksempel ved lusegrenser og miljøsituasjoner.

– Den som sitter nærmest vet hvor skoen trykker. Det er vanskelig å sitte på et kontor å bestemme seg for at noen må sette inn et tiltak, sa Grieg jr som etterlyste større tillit lokalt og mer frihet til å gi dispensasjoner og fleksibilitet ved håndtering av fisk.

Før han innrømmet at hans eget selskap også må gjøre mer for fiskevelferden.

– Vi har kanskje ikke systematisk nok sagt hvilke parameter som er viktig for fiskevelferd. Vi vet hva som er viktigste for utslipp, miljø og bærekraft, god fôring og god økonomisk vekst. Vi må lage en protokoll for å si at dette må vi måle for å for å få bedre fiskevelferd. Det er ikke noe samleplan for det.

Trakk fram røkterne
God økonomi og et godt renommé er to gode grunner til å jobbe for bedre fiskevelferd, ifølge Grieg jr.

Mye av tiden benyttet han til å gå igjennom hvordan selskapet arbeider med fiskevelferd, og han trakk gjentatte ganger fram røkterne.

– Våre viktigste medarbeidere er fiskeoppdretteren eller røkteren som går på merdkanten.
De som har den daglige omsorgen for laksen. Det er ingen tvil i min sjel, at de jeg har snakket med i alle disse årene, de bryr seg genuint om fiskens velferd.