Pareli Trondsen (90) i Ballangen mener månen kan ha skyld i massedød av krill i september 2015 i Narvik. Han får støtte av flere forskere.
Det skriver Fremover.
Avlusningen skal ha skjedd i perioden 21. og 27 september, mens massedøden av krill inntraff 28.september 2015. Ifølge Mattilsynet ble det gjennomført en badebehandling mot lus i uke 39 ved lokalitet Gammelveggen, og at det ble brukt en blanding av deltametrin og azametifos. En blanding Havforskningsinstituttet betegnet som en «dødelig cocktail».
Cermaq på sin side forklarte at selskapet forholder seg til gjeldende regelverk ved bruken av medikamentell/kjemisk behandling for å få ned lusenivåene.
. Kan ha en naturlig forklaring
Nå sier Pareli Trondsen (90) sier han ikke tror massedøden skyldes krill, men månen. Bakgrunnen for dette er tidligere massedød av krill, hvor han hevder lokale sjøfolk sier dette er et fenomen som forekommer fra tid til annen. Blant annet har han snakket med en person som har vært skipper på en tråler.
– Han påsto ikke at det var forklaringen, men mente at det var fullmånen som kunne få dem opp i havet og ut av kurs, forteller Trondsen.
– Det er alvorlig om laksefarmen får skylden for noe som kan ha en naturlig forklaring, sier han videre.
– Kan være pulsen som fikk krillen opp i havet
Ifølge avisen Fremover var det «supermåne» og «blodmåne» den natten massedøden inntraff.
«Klokka 02 på natta var månen på sitt aller lyseste som følge av at den i sin elliptiske bane var nærmest mulig jorda akkurat denne natta.»
Avisen skriver den har vært i kontakt med flere forskere som bekrefter at krill påvirkes av lyset. Jørgen Berge, professor ved UiT, mener det ikke er dumt å høre på kunnskapen som er ute blant folk. Han mener tråleskipperen kan ha rett.
Også havforsker og nestor blant «krillforskere», Stig Falk-Pettersen, mener månen kan ha spilt en rolle.
– Måneformørkelsen og supermånen kan ha være pulsen som fikk krillen opp i havet, uten at han kan si helt sikkert hva som var årsaken.