Passerte igjen 100 milliarder kroner i eksportverdi

Nyheter
898

Til tross for et svært krevende år, eksporterte Norge 2,7 millioner tonn sjømat for 105,7 milliarder kroner i 2020. Dette er den nest høyeste verdien noensinne. Det tilsvarer 37 millioner måltider hver dag hele året, eller 25.000 måltider per minutt.

Det skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

Det totale volumet av sjømateksporten økte med to prosent i 2020, mens verdien ble redusert med en prosent, eller 1,5 milliarder kroner, sammenlignet med rekordåret 2019.

– Selv om 2020 var et annerledes år, har store deler av sjømateksporten klart å trosse de største utfordringene i kjølvannet av koronapandemien. Vi har virkelig fått sett hvor sterkt norsk sjømat står globalt og kan være stolte av sjømatnæringen vår, dens evne til å omstille seg raskt her hjemme og den sterke posisjonen vi har hos forbrukere verden over, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

– Jeg er glad for at sjømateksporten igjen passerer milepælen på 100 milliarder kroner i eksportverdi. Første gang vi klarte dette var i 2019, og at dette gjentar seg i koronaåret 2020, er fantastisk, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Sterk start på året
Inngangen på 2020 var svært god for norsk sjømateksport, med høye verdier og en sterk tro på nok et rekordår, men så rammet koronapandemien markedene verden over.

– Da verdenssamfunnet stengte ned, mistet norsk sjømateksport en svært viktig salgskanal, nemlig restaurant- og hotellsegmentet. Det ble utfordringer i logistikken, og salget av sjømat ble i stor grad flyttet til dagligvarekjeder, netthandel og take-away-tjenester, sier Renate Larsen.

Til tross for dette har eksportverdien holdt seg stabil i 2020.

– Bildet er likevel nyansert. Det har vært en svært positiv utvikling for produkter som sild og makrell, mens det har vært utfordringer og nedgang blant annet for klippfisk og tørrfisk, sier Renate Larsen.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen. FOTO: Hans Kristian Thorbjørnsen/NFD

Imponert over sjømatnæringen
Ingebritsen roser den norske sjømatnæringen.

– Næringen fortjener honnør for måten de har tilpasset seg usikre og vanskelige markedsforhold på i 2020. Gjennom året har jeg latt meg imponere av stå-på-viljen og omstillingsevnen som er i næringen. Dette har i stor grad bidratt til at sjømateksporten har klart seg godt gjennom koronaåret, sier Odd Emil Ingebrigtsen.

Fem viktige faktorer
2020 ble tidenes nest beste år for norsk sjømateksport. Det er det i stor grad fem faktorer som har bidratt til:

  • En svekket norsk krone
  • En omstillingsdyktig sjømatnæring
  • Enkeltarter som makrell og sild har opplevd sterk vekst
  • Eksportverdien for laks er tidenes nest høyeste
  • Norsk sjømat er en svært ettertraktet global handelsvare 

Svarer på nye trender
– Norsk sjømat svarer på veldig mange av de sterkest voksende trendene innenfor konsumentadferd, slik som økt fokus på verdibaserte valg knyttet til helse og bærekraft. Dette er spennende og godt nytt når vi nå forhåpentligvis om ikke alt for lenge skal legge koronapandemien bak oss. Restaurantmarkedet vil gradvis begynne å åpne igjen, og mange flere har lært seg å lage fisk og skalldyr hjemme, sier Renate Larsen.

Se flere nøkkeltall her.

Nedgang for havbruk
Forholdet mellom havbruk og fiskeri har i liten grad endret seg fra i fjor. Verdien fra havbruk utgjør 70 prosent, mens volumet utgjør 44,9 prosent.

  • Norge har i 2020 eksportert 1,2 millioner tonn fisk fra havbruk.
  • Verdien var 74,2 milliarder kroner. 
  • Volumet har økt med tre prosent.
  • Verdien har falt med 2,1 milliarder kroner, eller 3 prosent, fra 2019.

Nest høyeste eksportverdi for laks
Laks er i særklasse den største arten målt i volum og verdi. 

  • Eksporten av laks i 2020 var på 1,1 millioner tonn.
  • Verdien var 70,1 milliarder kroner. 
  • Volumet økte med to prosent.
  • Verdien falt med 2,3 milliarder kroner, eller tre prosent, fra 2019.

– Koranapandemien har ført til økt etterspørsel etter bearbeidede produkter for salg i detaljhandelen. En stadig større andel av laksen blir videreforedlet i Norge. Eksportverdien for laks i 2020 er den nest høyeste som er registrert, og volummessig er det rekord, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Verdiandelen av bearbeidede produkter økte fra 20 prosent i 2019 til 23 prosent i 2020. 

– Samtidig har det vært en dreining i varestrømmen mot land som Polen, Danmark og Nederland, som i stor grad videreforedler laks for videresalg til andre markeder fortrinnsvis i EU. Enkelte markeder har fått lavere laksevolum fra Norge i 2020. Størst tilbakegang har det vært i eksportverdien til Italia, Kina, Litauen og Hongkong SAR, sier Paul T. Aandahl.

Paul T. Andaahl. FOTO: Norges Sjømatråd

Godt år for ørret
Ørret er den andre store oppdrettsarten. 

  • Det ble i 2020 eksportert 71.800 tonn ørret.
  • Verdien var 3,9 milliarder kroner. 
  • Volumet økte med 21 prosent.
  • Verdien økte med 185 millioner kroner, eller fem prosent, fra 2019.

– Det har vært store svingninger i ørreteksporten de siste årene. Volummessig ble rekorden satt i 2008 med vel 73.700 tonn. Verdimessig er 2020 nest høyest etter rekordåret 2016, sier Paul T. Aandahl.