På teknologimesse hos ScaleAQ: – Vi er jo her som en del av å finne ut hva vi vil videre i livet

Nyheter
0

ScaleAQ har åpnet dørene for over 200 påmeldte, som er invitert til minimesse på Bømlo.

Blant «publikum» er elever fra ulike videregående skoler. Henning Andreas Tysvær Nymoen (18) og Emil Askeland (19) kommer hele veien fra Åkrehamn vgs. på Karmøy, der de går automatiseringslinjen.

– Etter det har vi utallige muligheter. Også i oppdrett eller offshore, sier Askeland.

Emil Askeland (til venstre) og Henning Andreas Tysvær Nymoen er på teknologimesse på Bømlo. Her skal de få et innblikk i hvilke muligheter som finnes i oppdrettsnæringen. Foto: Tina Totland Jenssen

Et innblikk
Oppdrettsbransjen har også behov for kompetanse om systemer som går automatisk, og ScaleAQ åpner for å ta imot lærlinger fra dette fagfeltet. Hele klassen er samlet på Bømlo. Askeland og Nymoen har ikke bestemt seg for om det er oppdrett de vil inn i, eller noe helt annet. Drømmejobben blir til mens man går, er innstillingen.

– Vi er her for å lære og få et innblikk i hva som skjer i næringen. Men du vet aldri om det er noe for deg før du faktisk kommer ut i arbeid, sier Nymoen.

– Vi er jo her som en del av å finne ut hva vi vil videre i livet. Jeg hadde ikke hørt om ScaleAQ før, men det ser spennende ut, og det er mye som er relevant for oss, sier Askeland, som enn så lenge er mest interessert i å jobbe med ROV (fjernstyrte undervannsroboter).

Teknisk direktør Thomas Wiig på stand med fôringskameraene. Han forklarer at kameraene er ekstra lyssensitive, og derfor også tilpasset dypdrift der sjøen er mørkere. Foto: Tina Totland Jenssen

– Viktig å sette seg inn i helheten
Medietrykket rundt næringen, som har bidratt til lavere omdømmescore, har elevene til en viss grad fått med seg.

– Ting som er i media blir jo alltid skrevet på en slik måte at folk skal lese det. Man vet jo aldri helt hvordan ting er før man er der selv. Det er bra om dårlige ting kommer frem i media, men det er viktig å sette seg inn i helheten før man danner seg en mening, sier Nymoen.

– En næring vi ellers ikke ser så mye av
Ole Christian Skår er lærer for elevene fra Karmøy. Han forteller at oppdrett er et voksende område innenfor automatikerfaget.

– Vi er her for å se en av bransjene elevene har mulighet for å komme ut i, og hva vi har i næringslivet i denne delen av landet, sier Ole Christian Skår, lærer i automatikerfag på Åkrehamn vgs. Foto: Tina Totland Jenssen

– Det er viktig at vi kan vise det frem. At alternativene og mulighetene er store. Elevene virker interesserte og spente her. Det er en næring vi ellers ikke ser så mye av, sier Skår.

Det er også elever til stede fra akvakulturlinjen i Austevoll. Gjengen iLaks snakker med er heller ikke skråsikre på at de vil drive med oppdrett – men de har da også tid til å finne ut av det.

– Det virker som et interessant yrke, sier Johanna Espedal Forland.

Fra venstre: Nicole Beck Tofteraa, Anna Elena Taranger, Johanna Espedal Forland, Tineke Sportevik og Marta Veivåg fra akvakulturlinjen på Austevoll vgs. Foto: Tina Totland Jenssen