På lag med OPEC

Kommentarer
808

Møgsterfamilien på Storebø på Austevoll har to store satsinger: Fisk og olje/offshore. De er ikke alene om det. Også Sævik og Remøy i Fosnavåg tenker slik. Og Fredriksen i London.

Opprinnelig investerte flere fiskeri- og oppdrettsfamilier på Vestlandet i supplybåter for å dra veksler på egen maritim kompetanse under fremveksten av det norske oljeeventyret på 70- og 80-tallet. Det har vist seg å være en god måte å legge eggene i forskjellige kurver.

Hedge
Det har nemlig ofte vært slik at når den ene gjør det bra, så gjør den andre det mindre bra. Går det bra med laks og makrell, sliter offshore-næringen. Slik har det vært i år og ifjor, og slik var det også, med motsatt fortegn, i 2012 og 2002.

Ikke så rart. Lav oljepris betyr gjerne en svak krone. I et spill på valuta er en svak krone gunstig for for eksportindustriene, som fisk. Motsatt gir en høy oljepris en sterk krone – som supplyrederiene kan profittere på.

Det kan være en hedge, som de sier i finansbransjen.

Prisgarantist
Nå er oljeprisen lav. Under 41 dollar fatet – det laveste nivået på seks år. Og kronen er svak. Euro handles på skyhøye 9,39, amerikanske dollar på 8,66 og et britisk pund på 12,99 – som reduserer både juleshopping og fotballturer.

Men det gjør norsk laks billigere i utenlandsk valuta. Og sikrer spotpriser på øvre del av 40-tallet under den viktigste salgsperioden i løpet av året.

Hvordan går det fremover?

OPECs oljeproduksjon har oversteget målsetningen i 18 måneder på rad. Etter OPEC-møtet før helgen ble det klart at organisasjonen setter til side enhver begrensning på produksjon og bifaller dagens nivå.

«OPEC ligner ikke mye på oljekartellet Kissinger en gang sa var i stand til å utpresse USA», kommenterer Javier Blas, Bloombergs energikorrespondent på Twitter.

Les også: Saudi Arabia forlenger laksefesten

Forward-kurven for oljeprisen, WTI. Foto: Bloomberg

Fangenes dilemma
Med full gass i oljeproduksjonen illustreres OPECs problem: Kartellet har ikke handlingsrom eller disiplin til å skru igjen kranene og presse opp prisene. OPEC-landene trenger penger nå, men det rikholdige utbudet av amerikansk skifergass og canadisk oljesand hemmer evnen til å stoppe tilførselen av olje til verdensmarkedet.

Da blir heller strategien å holde trykket og produksjonen oppe – og blø ut konkurrerende høykostprodusenter.

Det kan tyde på fortsatt lave oljepris – og en svak krone.

I mellomtiden kan Møgster-kontrollerte Lerøy Seafood Group glede seg over høye laksepriser, mens Møgsters DOF supplybåter ligger i opplagsbøyene.