På hver sin side

Nyheter
635

Instituttet har i en årrekke advart myndighetene om faren lus og rømming utgjør for villaks – og sjøørretbestandene.

– Det har vært slitsomt å bli møtt med drittkasting om meg som person når det eneste vi har påpekt er at lakselusnivåene ikke bør være så mye høyere enn det som er naturlig i havet og at det ikke skal rømme fisk. Men det har skjedd noe. Nå kommer faktisk de seriøse oppdretterne til oss og ber om råd om hvordan de kan bli mer bærekraftige, sier Kjetil Hindar til Dagens Næringsliv.

– I dag forholder vi oss til myndighetene som slår fast at lus og rømming er de store utfordringene. Det er forsåvidt uinteressant om vi er enige eller ikke. Vår jobb er å sørge for at det ikke skal være en problemstilling. Vi er nødt til å redusere lusepåslag, og vi har fortsatt utfordringer med rømming. Mitt inntrykk er at de aller fleste i næringen tar disse problemstillingene på det største alvor, men det er frustrerende å registrere at enkelte åpenbart finner det vanskelig å innrømme at de faktisk har hatt rømming. Det er ikke bare negativt for næringen som helhet, men det kaster også unødvendig mistanke på andre aktører, sier Jon Hindar.

Cermaq-sjefen mener også næringen har lagt seg åpen for mye usaklig kritikk.

– Mange aktører der ute påstår ting om oppdrettsnæringen som bare er helt meningsløst. Det var blant annet en såkalt dokumentar i Frankrike som kom med påstander som gjør at mine sveitsiske svigerforeldre er overbevist om at oppdrettslaks inneholder masse antibiotika, at den mishandles og at de derfor ikke skal spise den, sier han til DN.

De to brødrene vokste opp i Bærum. Sammen har de begge en stor interesse for fluefiske. Ifjor oppleve et eventyrlig fiske i Lærdalselva.

– Det var helt sjukt. Vi perset så det holdt. Det skjedde noe hele tiden. Vi tok 50 kilo på to døgn. Catch and release. Jeg tok 25,3 kilo. Kjetil litt mindre, ler Jon Hindar.