På denne plassen med 900 innbyggere omsetter tre lakseoppdrettere for over én milliard kroner i år

Nyheter
2692

Ytterst på Sør-Senja finner man Torsken kommune. Etter 15 år på Robek for kommuner med dårlig økonomi, opplever det lille lokalsamfunnet en etterlengtet oppgang, og det takket være lakseoppdrettere.

Det skriver Dagens Næringsliv.

– Oppdrett har veldig mye å si for Torsken. Det gir mange arbeidsplasser. Næringslivet i Torsken er bare fisk. Oppdrett og fiskebruk, sier skiftleder Anders Iversen på Wilsgård Fiskeoppdrett i Torsken kommune.

Hver dag går syv trailere med fisk fra Torsken til Narvik og med tog videre til Europa.

Sysselsetter 100 personer
Kommunen har tre lakseoppdrettere som totalt omsetter for over en milliard kroner i år. Faktisk driver de ti største selskapene i kommunen enten med lakseoppdrett, fiskebruk eller fiskebåter.

Et av de største private selskapene, Wilsgård Fiskeoppdrett, sysselsetter 100 personer.

Slakteriet til Wilsgård fiskeoppdrett slakter 45 laks i minuttet, og har tredoblet produksjonen av laks de fire siste årene.

Bygger boliger for de ansatte
Mellom 2000 og 2015 ble befolkningen i kommunen redusert med 25 prosent, men gikk i fjor opp og er høyere enn på mange år. Wilsgård Fiskeoppdrett har tatt i bruk nye metoder for å rekruttere folk.

– Det er en utfordring å rekruttere folk med kompetanse hit, og derfor bygger vi hus og leiligheter, sier hovedeier og daglig leder Fredd-Jarle Wilsgård.

Ifølge Wilsgård var det helt bevisst å legge slakteriet og filetfabrikken i hjembygda, nettopp for å bygge samfunn lokalt.

Lokalt eierskap er viktig
Ordfører Fred Ove Flakstad (AP) sier til Dagens Næringsliv at det lokale eierskapet i sjømatnæringen har vært viktig for Torsken kommune.

Han understreker videre at selskapene tjener godt og har skapt mye aktivitet i en liten kommune.

I 2020 har Torsken nedbetalt gammel gjeld og er ute av Robek-lista. Samme år slås kommunen sammen med resten av kommunene på Senja, og blir dermed en av Norges største sjømatkommuner.