Regnet øser ned idet den blå arbeidsbåten legger fra kai i Klaksvik, Færøyenes nest største by. Mørke skyer ligger som en våt sokk over havnen. Kursen settes mot oppdrettslokaliteten som ligger langs med Kunøyarfjell, noen få minutter unna.
– Her er strøm opp mot åtte mil. Da kan en ikke seile med småbåter, sier Jón Purkhús, avdelingsleder farming i Bakkafrost til iLaks.
God fjord
– Her er 20 merder. Vi satte ut 1,4 millioner smolt i november/desember. Nå ligger de på nesten to kilo i snitt. Dette er en god fjord.
Hovedutfordringen for oppdrettselskapet er, her som i andre land, lakselus.
– For første gang for Bakkafrost har vi satt ut rognkjeks i merdene på dette anlegget, sier han.
Utenfor merdene dykker en sulten skarv. Langs rekkverkene henger plastremser til tørk.
– Det er gardintare fra Norse Aqua, forklarer Purkhús.
Fôrpellets blåses ut av slanger fra en fôrflåte. Det er utmerkede forhold i sjøen. Ved land ligger en landbase med lager for 250 tonn fôr.
Lusetelling
Like ved en av merdene ligger en annen av Bakkafrosts blå arbeidsbåter. Røkterne håver inn storlaks, og heiser det opp på dekk med en kran. Deretter finkjemmer de laksen for lus. En oppmerksom inspektør følger nøye med.
– Vi teller lus i dag – med folk fra det offentlige. De teller for alle på Færøyene, for å sikre pålitelige tall. I ettermiddag får vi vite hvor mye lus det er per fisk.
– Vi har hatt fisk i sjøen i snart ett år, og ikke avlust en gang. Det viser seg at rognkjeks spiser lus. Det har vi sett. Om det er nok for tiden vise, sier Purkhús videre.
Stor smolt
Etter norske forhold, er dette en svært stor oppdrettslokalitet. Og driften er upåklagelig.
– På denne lokaliteten slaktet vi 9.200 tonn på forrige generasjon med en fôrfaktor 1,07 og en dødelighet på 7,8 prosent. Så det er gode tall.
Kunøyarfjell ligger i le for dønningene som bryter lengre ute.
– Det er en av våre gode lokaliteter. Generelt en god fjord for lus. Med stor smolt kan vi kutte produksjonstiden ned med fire måneder. Det er den beste løsning mot lus. Det er sjelden vi får problemer med lus det første året, bemerker han.
Regnet pisker i ansiktet. Det er på tide å sette kursen inn igjen til Klaksvik.
– Høsten har kommet. Det er ikke så bra vær idag. Men det er bra for laksen – han spiser ikke så mye i sol, sier Purkhús og smiler.