Sogneoppdretteren har lenge produsert både laks og ørret. Nå har selskapet valgt å satse utelukkende på oppdrett av ørret.
Daglig leder Erik Osland fremhever flere årsaker bak strategiendringen.
– I hovedsak er det fordi det er et veldig flott produkt som vi har jobbet med i alle år, helt siden starten på 60-tallet. Det er et produkt som blir foretrukket av veldig mange, selv om det bare er fem prosent av produksjonen i Norge, sier han til iLaks.
Osland Havbruk følger dermed i fotsporene til en annen vestlandsoppdretter, Firda Seafood, som tok steget bort fra laks og satset fullt ut på ørret fra og med sommeren 2020.
Risiko
Samtidig legger Osland ikke skjul på at et mindre marked betyr økt risiko sammenlignet med laks. Salgsprisene har historisk svingt mye mer enn det biologiske og kommersielt sett nære substituttet laks.
– Det har det jo vært. Det er et mindre marked, medgir Osland.
– Vi gikk helt ut av Russland i 2014, da gikk jo nesten alt inn der. Etter det har vi bygget et større marked world wide. Vi mistet Ukraina, det var et stor et marked, men de kommer jo tilbake. Det er spredt mye mer utover nå, påpeker han.
– Den andre viktige delen er at vi lykkes bedre med produksjon av ørret, og det er selvfølgelig viktig for oss. Det er en produksjonsfordel å ha ørret. Fisken tåler bedre behandling. Vi har mindre tap på ørret enn laks. Det er en mer robust fisk.
Skiftet betyr for Osland en ny markedsposisjon med fokus på ørret, samt mulighet for å rendyrke det unike fortrinnet og ressursene som Osland har med egne ørret-stammer. Selskapet vil videreutvikle og heve oppdrettsnæringen gjennom å bidra med kunnskap, avl, genetikk og teknologi.
Lav biomasse
Osland tar ved skiftet av oppdrettsart på seg de lange brillene, og tar sats på å utvikle markedet. Han tror ikke markedet, som for tiden preges av lav biomasse og rekordpriser, bygges ihjel med det første.
– Det er et nisejmarked vi har lyst til å ta tak i. Og så har vi jo to av tre ørretstammer i Norge – Osland og Ilsvåg. Vi vil satse sterkere på rogn fremover. Vi ønsker å være spesialisten på ørret-genetikk, enten det er på land eller sjø. Vi har anlegg både på land og sjø, og både lukket og åpne anlegg i sjø, fortsetter han.
– Vi har veldig tro på ørret. Det er en kjempeflott fisk å jobbe med. Og så presenterte vi dette for alle de ansatte i går, med ny logo. De er begeistret og gleder seg, selvfølgelig for de ser vi får bedre resultat av det, avslutter den erfarne ørretoppdretteren.