Med en markedsandel på nær halvparten av all norsk ørret har Russland vært en dominant kunde. Etter at russerne stengte sine grenser, var gode råd dyre. FHL fikk fort banket gjennom ekstraordinære tiltak om økt MTB-grense, anledning til å holde fisken lengre i sjøen, for å avhjelpe utfordringene. Kritikerne sa at dette var som å pisse i buksen for å holde varmen – tiltaket ga enda mer fisk å selge.
Lykke i Østen
Samtidig jobbet fiskeeksportørene på høygir for å finne nye markeder til å ta fisken. Flere eksportører iLaks har snakket med har påpekt at det faktum at Russland tok så mye ørret var blitt en hvilepute.
Eksportørenes harde arbeid skulle fort betale seg. De fikk napp i Asia.
I forrige uke passerte prisen for fersk oppdrettet ørret (med hode) 50 kroners merket i fire asiatiske markeder: Japan, Singapore, Thailand og Indonesia. Best betalt var Thailand som betalte 51,95 kroner kiloet, ifølge ukestatistikken fra Norges Sjømatråd.
Gjennomsnittsprisen (levert den norske grense) totalt sett landet imidlertid på mer moderate 47,32 kroner. Den klart største enkeltkjøperen av ørret er Hviterussland, som fortsatt sluser inn en god del norsk ørret til nabolandet Russland.
Lave volumer
Uansett, ørret er for tiden bedre betalt enn laks, som sist uke noterte en eksportpris (innbakt fastprisavtaler) på 45,28 kroner kiloet.
Med til historien skal det nevnes at ørreteksporten i forrige uke var kun 433 tonn – en voldsom nedgang fra 1.061 tonn i samme uke i fjor.