Oppnår positiv EBITDA: – Vi føler at landbasert oppdrett gir mening, nå som de største kamelene er svelget

Nyheter
2543

Etter mange år med blodrøde tall, styrer Danish Salmon nå som første landbaserte oppdretter mot positiv EBITDA. 

– Vi ligger to date med et positivt EBITDA tett på én million (danske kroner, journ.anm.) Året avsluttes snart og vi forventer å være på den positive siden ved utgangen av året.

Kim Hieronymus Nielsen. FOTO: Danish Salmon

Det bekrefter direktør i Danish Salmon, Kim Hieronymus Nielsen, til iLaks.

– Hvordan føles det å være i pluss?

– Vi er selvfølgelig meget optimistiske. Vi føler at landbasert oppdrett gir mening, nå som de største kamelene er svelget. Vi har kjempet hardt for å lykkes. Vi har hvert år forbedret oss og forventer å gjøre det i fremtiden også. Det betyr jo at landbasert lakseproduksjon har en fremtid – og den har vi tenkt å være en avgjørende del av, sier han.

Hieronymus Nielsen ble ansatt i stillingen 1. januar, men har vært i selskapet siden 2014. Han har dermed fått være med på nedturene også.

Truet med å stenge anlegget
Det har nemlig ikke vært letteste vei for den danske lansbaserte lakseprodusenten. Etter etableringen i 2012-14, har selskapet støtt på en rekke problemer.

I 2015 var det store problemer med å rense vannet internt, samt eksterne problemer med slamfiltrering. Dette ga sjenerende lukt for fergebyens innbyggere, og Hjørring kommune truet med å stenge hele anlegget. I august 2016 skrev iLaks at Danish Salmon tapte 33,5 norske millioner på landbasert laks. 

I vår ble det derimot meldt om lysning, og nå ser det altså ut til at man kan gå inn i 2018 med fornyet selvtillit.

Så hvordan har Danish Salmon klart å snu situasjonen?

– Vi har nå snudd begge deler og har en god og stabil vannkvalitet internt, mens luktproblemene eksternt er fortid. Konkret gikk vi igjennom en prøve- og feilprosess med mange forbedrende tiltak, både investerings- og managementmessig, forklarer han.

– Nå kjenner vi anlegget veldig godt og ikke minst hvordan fisken skal behandles i anlegget. Vi kan se potensielle problemer før de oppstår, og det gir en fordel, fordi man dermed kan styre teknologien og biologien.

-Hvor mye har dere egentlig tapt fram til nå?

– Vi hadde første slakting i 2015. Vi kom ut med underskudd på driften (EBIT) i 2015 på 28,8 millioner danske kroner, i 2016 på 10,7 millioner danske kroner. I 2017 forventer vi også negativt EBIT, men ikke i samme størrelsesorden.

Jakter investorer
Nå satser Danish Salmon på å øke produksjonen i sitt 6.000 kvadratmeter store oppdrettsanlegg ved havnen i Hirtshals.

– Vi klarer i 2017 å høste omtrent 800 tonn levende vekt. I 2018 sikter vi etter 900-1000 tonn levende vekt. I 2019 har vi planer om utvidelse, men produksjonsplanen for dette er enda ikke fastsatt, sier Hieronymus Nielsen.

Selskapet jobber aktivt for å sikre markedsandeler.

– Vi har samtidig sikret noen meget attraktive markedsføringsavtaler på vår fisk. Det hjelper til å sikre prisene for Danish Salmon. Danish Salmons største utfordring har alltid vært å produsere mengdene, sier han.

Blant annet selges Danish Salmon i Rema 1000 i Danmark.

– Danskene tiltrekkes av dansk, bæredyktig og «lean» laks, som vi er veldig glade for. En av del av produksjonen går til USA. I tillegg går en stor andel til det øvrige Europa. Vi har ikke eksportert til Asia enda, men vi arbeider med flere muligheter.

Nå jakter selskapet investorer for å kunne steget opp på et høyere nivå.

– Danish Salmon må utvides for å få en sikker økonomi. Vi er i ferd med å finne investorer som er interessert i å leve med oss. Vi har samlet en stor mengde kunnskap, som vi vil nå realisere i nye trinnvise installasjoner. Det gir oss en konkurransemessig edge, at vi har denne kunnskapen og det kommer vi til å bli veldig fornøyd med under utvidelsen, avslutter Hieronymus Nielsen.