– Opplagt at denne skatten har vesentlige negative samfunnsmessige effekter

Nyheter
0

Lerøy opplever utfordringer med lav produksjonsvekst, høye priser og økt skattetrykk.

Oppdrettslaksen er lokomotivet i det Bergenbaserte sjømatkonsernet. Og markedet oppleves som krevende.

– Vi ser at det er nedgang i salget, spesielt i retail i Europa, sier konsernsjef Henning Beltestad under fremleggelsen av kvartalsresultatet tirsdag morgen.

Han er ikke tilfreds med at myndighetene ikke legger til rette for produksjonsvekst. Dette bidrar til å presse opp lakseprisene – og redusere kundenes kjøpsinteresse, mener han.

Les også: Lerøy leverer lavere enn forventet: – Vi er ikke fornøyd med resultatene

Negativ vekst
– Konsumet i Europa går ned. Dette går feile veien. Nå rygger vi ut av markeder vi har bygget opp over mange, mange år, sier Beltestad videre.

Fasit viser en operasjonell EBIT på 989 millioner kroner i årets tre første måneder.

– Vi har en negativ vekst i Norge. Og det er ikke sånn vi ønsker å ha det, sier han.

– Vi har slaktet 11 prosent mindre laks og ørret i år mot samme periode i fjor. Det kommer av en krevende biologisk situasjon og endret slakteprofil, forklarer finansdirektør Sjur Malm.

Sjur Malm, finansdirektør i Lerøy. Foto: Trine Forsland

Kronesvekkelse
– Den vanvittige svekkelsen av den norske kronen påvirker fôrkostnadene, påvirker fuel-kost og emballasje.

– Resultat per aksje, EPS, er uten grunnrenteskatt, og det skyldes naturligvis at den skatten ikke er vedtatt, bemerker han.

– Ved fremleggelsen av andre kvartalstallene er den sannsynligvis vedtatt. Hvis den blir vedtatt, vil det også få innvirkning på balanseposter, påpeker Malm.

– Grunnrenteskatten påvirker mye av investeringsbeslutninger. Vi forventer en capex på 1,3 milliarder kroner i år. Det er ikke så mye forandret fra ifjor, og vi tar med oss en del investeringer fra tidligere. En av investeringene er foredlingsanlegget i Båtsfjord.

Sjøfasen
– Et spørsmål er hvor stor andel av aktiviteten vår som er i sjøfasen – vi har også smolt, slakteri, foredling og salg. Vi har foreløpig ikke jobbet oss gjennom hvor mye av aktiviteten som er i sjø. Men den er opplagt ikke 100 prosent. Så skattesatsen blir ikke 35 prosent.

– Og så var det dette med investeringsincentiver. Vi blir fortalt at skatten skal være investeringsnøytral, ettersom man får fradrag for investeringer i sjø. Et sted mellom ti og 20 prosent av investeringene våre er i sjøfasen, sier Malm.

Malm viser forøvrig til at Lerøy i fjor kjøpte varer og tjenester for 19 milliarder kroner fra over 5.000 forskjellige bedrifter.

– For oss er det ganske opplagt at denne skatten har vesentlige negative samfunnsmessige effekter, sier han.

Lerøys aksjekurs faller 5,6 prosent like etter børsåpning tirsdag morgen.