Konserndirektør i det nederlandske fiskeriselskapet Parlevliet & Van der Plas (PP), Diek Parlevliet, sier oppkjøpet av Deutsche See styrker posisjonen i det tyske markedet.
I midten av februar kjøpte PP alle aksjene i den tyske foredlingsbedriften Deutsche See. Egbert Miebach, en av eierne i Deutsche See, slet med sykdom og så ingen annen utvei enn å selge. Kort tid etter døde Miebach.
På banen kom PP, et selskap grunnlagt av Dirk Parlevliet og brødrene Jan and Dirk van der Plas i 1949. Ifølge PP var det Deutsche See som kontaktet selskapet rett før jul.
– Etter de innledende samtalene gikk det veldig raskt. Ledelsen i Deutsche See mente vi var den beste kandidaten til å ta over. Vi tar det som et stort kompliment, sier Diek Parlevliet til iLaks.
Kjente det tyske markedet
Men PP, med hovedsete i kommunen Valkenburg aan de Geul i Nederland, har lenge vært i det tyske markedet. Helt siden selskapet grunnla Doggerbank Seefischerei i Bremerhaven i 1986, har markedet vært viktig for nederlenderne.
I 1998 ble Mecklenburger Mecklenburger Hochseefischerei lagt til i porteføljen. Ett år senere ble German Sefrozen Fish etablert, som er ansvarlig for markedsføringen av hvitfisk på verdensbasis.
I 2003 ble en av verdens største fiskeforedlingsbedrifter, Euro-Baltic Fisch Verarbeitungs, kjøpt opp.
– Logisk steg
Parlevliet sier kjøpet av Deutsche See, med en omsetning på 400 millioner euro og 1700 ansatte, derfor er «et logisk steg i selskapets vertikal integrasjonsstrategi». Faktisk så har PP og Deutsche See samarbeidet i 50 år, fordi førstnevnte har levert fisk til den tyske giganten over land tid.
– Vi har nå kunnskapen til Deutsche See tilgjengelig. Dette gir merverdi for PP. Ethvert marked er viktig for oss men med Deutsche See er vi dypt inni det tyske markedet, og vi kan lære av det, sier han, og legger til at den tyske foredlingsbedriften er lokalisert over hele Tyskland.
– Selskapet har 20 distribusjonssentre i landet, hver med 20 vogntog. Innen 24 timer vil fisk nå ut til kundene, uansett hvor de befinner seg i Tyskland, avslutter han og legger til:
– Det går begge veier, vi kan også lære av Deutsche See.