Oppdrettsstopp i Tromsø: – Dette provoserer en hel næring

Nyheter
2162

Stig Nilsen, konserndirektør for havbruk i Lerøy, mener kommunen ikke kan ha satt seg ordentlig inn i saken.

Torsdag vedtok MDG, Rødt, SV og Ap vedtok kommunestyret at Tromsø kommune ikke skal tillate flere oppdrettskonsesjoner, og at eksisterende konsesjoner ikke forlenges uten at de drives i lukkede anlegg.

– Vi er svært skuffet over at kommunestyret i Tromsø med Arbeiderpartiet i spissen kunne falle for fristelsen til å gjøre et slikt vedtak. Dette provoserer en hel næring, skriver Nilsen i en e-post til iLaks.

– Viktig at slike vedtak forankres i en god prosess
Nilsen understreker at det er et viktig arbeid som gjøres når Tromsø kommune skal revidere og vedta en ny plan for klima, miljø og energi, og at havbruksnæringen ønsker å bidra.

– Derfor er det også viktig at slike vedtak forankres i en god prosess der de som berøres av konkrete vedtak og tiltak blir hørt. Det er også en forutsetning at slike vedtak og tiltak er forankret i lover og forskrifter, skriver Nilsen og fortsetter:

– Hvis ikke vil det kunne bidra til at samfunnet mister den respekt og tillit man skal ha til våre myndigheter som forvaltere.

– Utfordrer forvaltningssystemet 
Nilsen mener vedtaket kan være lovstridig.

– Jeg kan ikke se at vedtaket om lukking av havbruksanlegg i kommunen hører til kommunens forvaltningskompetanse og ordlyden kan tyde på at dette er et vedtak gjort uten at man har satt seg inn i de ulike forvaltningsnivå sin myndighet og ansvarsområder.

– Det er derfor overraskende at en kommune på Tromsøs størrelse ser ut til å ha fattet et vedtak som strekker seg utover det plan- og bygningsloven gir dem anledning til. I Norge har vi sektormyndigheter med fagkompetanse som forvalter de ulike tillatelsene. Dette vedtaket utfordrer forvaltningssystemet slik det i dag er organisert, og skaper usikkerhet i befolkningen rundt hvem som skal forvalte de ulike delene av regelverket, skriver Nilsen videre.

Ifølge Nilsen er det ikke rom for å stille teknologikrav for akvakultur i plan- og bygningsloven.

– Miljøforhold hører uten tvil til under akvakulturloven og forurensingslovens virkeområder og kan ikke i tillegg reguleres etter plan- og bygningsloven, skriver Nilsen, og viser til et rundskriv fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet som ble sendt ut i oktober.

Lerøy har fem aktive lokaliteter i Tromsø, og produserer 10.000-12.000 tonn laks årlig i kommunen.